Delovna skupina za kronično vensko popuščanje (Združenje za žilne bolezni SZD) je v smernicah za odkrivanjein zdravljenje kroničnega venskega popuščanja zapisala, da je možnosti zdravljenja tovrstnih težav več: npr. zdravljenje z zunanjo kompresijo, zdravljenje s sklerozacijo in zdravljenje z venoaktivnimi zdravili. Med slednje sodi poleg običajno sintetično proizvedenega flavonoida diosmina,ki ga delovno skupina v prispevku omenja, tudi escin, ki venam prav tako dokazano pomaga.

Od nabora izbranih zdravljenj naštetih v smernicah za odkrivanje in zdravljenje kroničnega venskega popuščanja je delovna skupina za kronično vensko popuščanje kompresijsko zdravljenje opredelila kot temelj zdravljenja kroničnega venskega popuščanja. V 75% primerih je kompresijsko zdravljenje zadosten ukrep za uspešno zdravljenje kroničnega venskega popuščanja, v preostalih primerih pa služi kot dopolnilni ukrep.

Še ena raziskava, ki je vključevala 1681 ljudi, je pokazala, da so kompresijske nogavice učinkovite tudi kot preventivni ukrep. Ugotovili so, da kompresijske nogavice zmanjšajo možnost za razvoj globoke venske tromboze za kar 63%.

5 razlogov zakaj bi morali tudi vi nositi kompresijske nogavice

Če vam katera od sledečih situacij zveni znano, potem vam kompresijske nogavice lahko zelo pomagajo.

1. Cel dan sedite v službi

Nekateri imenujejo mišice v mečah “drugo srce”. To pa zato, ker meča delujejo kot stabilna črpalka med gibanjem in potiska kri iz nog nazaj proti srcu. Če cel dan sedite v pisarni, te mišice niso zelo aktivne, zaradi česar se kri zadržuje v nogah. Kompresijske nogavice so nam seveda v pomoč, a za še bolj celostno krepitev ven npr. sedeče delo večkrat prekinite in naredite nekaj vaj, ki poženejo vensko kri po nogah.

2. Stojite dlje časa

Hoja spodbuja cirkulacijo krvi s pomočjo meč, vendar če stojite v eni poziciji se učinkovitost teh mišic močno zmanjša. Zaradi tega so za delavce v trgovinah, proizvodnji, bolnišničnemu osebju, itd. kompresijske nogavice odlična podpora nogam. Vaše noge bodo manj utrujene in po službi boste imeli več energije. Kljub temu pa ne pozabite ven v času stoječega dela podpreti še z vajami in seveda ustrezno obutvijo – visoke pete zelo zmanjšajo pretok venske krvi navzgor. Dobra pomoč venam je zato tudi bosonoga hoja, ki je najbolj učinkovito zažene vensko črpalko. Slednjo lahko prakticiramo tudi obuti v »bosonogečevlje«.

3. Trenirate, telovadite, se ukvarjate s športom

Realno gledano, kompresijske nogavice vam ne bodo pomagale, da hitreje pretečete maraton ali izgubite 10 kilogramov. Kompresijske nogavice učinkovito pomagajo pri okrevanju po vadbi in pri zmanjševanju bolečin.

4. Potujete

Se spomnite kako smo prej razložili kako sedenje povzroča zadrževanje krvi v nogah?

Dolga potovanja imajo enake učinke. Dolgo sedenje med vožnjo z avtom, vlakom, avtobusom ali letalom poveča tveganje za nastanek globoke venske tromboze oziroma krvnih strdkov. Uporaba kompresijskih nogavic je odličen način za preprečevanje tega. Poleg tega pa, ko prispete na destinacijo, bodo vaše noge še vedno sveže!

Preberite tudi: Koristi kompresijskih nogavic za potovanja

5. Preventiva in boljše počutje

Kot smo prej omenili, so kompresijske nogavice zelo učinkovite pri zdravljenju bolezni ven, kot so npr. krčne žile. Zato jim nekateri pravijo nogavice za krčne žile. Toda pomembno je poudariti, da kompresijske nogavice niso samo za ljudi, ki že imajo težave z venskim popuščanjem. Dva velika razloga, da nosite kompresijske nogavice tudi, če nimate težav, sta preventiva in boljše počutje. Ne verjamete? Ni nam potrebno verjeti na besedo – naredite majhen eksperiment in v službo ali na naslednje potovanje obujete kompresijske nogavice. Zvečer primerjajte občutek nog v primerjavi z dnevi, ko jih niste nosili.

Če mislite, da so vse kompresijske nogavice staromodne in dolgočasne, se zagotovo motite. Kupite jih lahko iz različnih materialov, različne modele in v različnih barvah. Ne glede na to, ali jih potrebujete za delo, šport ali potovanje, kompresijske nogavice so elegantne in estetske.

Preventivne ali terapevtske kompresijske nogavice?

Poznamo dve vrsti kompresijskih nogavic: vsakodnevne (preventivne) in medicinske (terapevtske). Vsaka od teh dveh je primerna za določene ljudi glede na njihovo zdravje, aktivnosti ali zdravstvene potrebe.

Vsakodnevne preventivne kompresijske nogavice

Preventivne kompresijske nogavice imajo od 8 do 24 mmHg – milimetrov živega sreba.”Milimeter živega srebra” je enota za merjenje pritiska, ki se jo pogosto uporablja v zdravstvu in pomeni jakost pritiska nogavice v področju gležnja. To so vsakodnevne preventivne nogavice, ki imajo v primerjavi s terapevtskimi nižjo stopnjo kompresijo in za katere ne potrebujete zdravniške naročilnice. Primerno velikost kompresijskih nogavic izberete na podlagi številke noge in teže. V sklop preventivnih kompresijskih nogavic spadajo tudi kompresijske nogavice za potovanja – Travel&Work.

 

Terapevtske kompresijske nogavice sicer prinašajo več koristi, toda stopnjo kompresije vam mora predpisati zdravnik. Preventivne kompresijske nogavice lahko izberete in kupite brez obiska zdravnika, koristile pa bodo predvsem tistim, ki:

 1. imate pogosto občutek utrujenih in težkih nog
 2. stojite veliko časa
 3. sedite veliko časa
 4. veliko potujete z avtom, avtobusom, vlakom ali letalom
 5. želite hitrejše in učinkovitejše okrevanje po vadbi
 6. želite delovati preventivno
 7. želite imeti na koncu dneva bolj spočite noge

Preventivne nogavice lahko kupite samo v specializiranih trgovinah, kot je npr. Medigo, terv lekarnah brez recepta. Če še nikoli niste nosili kompresijskih nogavic, vam bo strokovno osebje pomagalo izbrati primerno velikost in jakost kompresijskih nogavic.

Terapevtske (medicinske) kompresijske nogavice

Pri ljudeh, ki imajo močneje izražene težave z ožiljem, je seveda nujen obisk pri lečečem zdravniku ali pri specialistu za ožilje. Zdravnik bo svetoval primerno zdravljenje, v veliko primerih pa svetuje povijanje nog ali nošnjo terapevtskih kompresijskih nogavic. Povijanje s povoji zahteva veliko spretnosti, saj mora biti pritisk povoja največji na stopalu in gležnju in se mora enakomerno zmanjševati proti kolenu in stegnu. Če so povoji na zgornjem delu uda močneje zadrgnjeni kot spodaj, delujejo škodljivo, saj povečujejo zastoj v povrhnjih venah. Prav zato se veliko bolj svetuje uporaba terapevtskih kompresijskih nogavic, ki avtomatsko zagotavljajo postopno kompresijo.

Pri terapevtskih nogavicah je kompresija zelo močna – 32 mm/Hg in tudi več, zato mora takšno nogavico obvezno predpisati zdravnik, ki določi stopnjo kompresije in višino nogavice. Predpogoj za pravilno terapijo s temi nogavicami je tudi natančno merjenje okončine (različni obsegi in višine) in izbira pravilne nogavice na podlagi mer in določil zdravnika.

Kako obuti kompresijske nogavice?

Pravilno obuvanje kompresijskih nogavic je pomembno predvsem zato, da so čim bolj učinkovite in da jih ne poškodujete. Sledeča metoda, ki jo predstavljamo v posnetku, omogoča hitro in preprosto obuvanje ter dobro namestitev kompresijskih nogavic.

Še vedno ne gre?

V primeru, da imate težave pri obuvanju in sezuvanju kompresijskih nogavic, priporočamo nakup pripomočka za obuvanje kompresijskih nogavic Sim-Slide.

Na kaj paziti pri nakupu kompresijskih nogavic in katero znamko izbrati?

Neprimerne, premajhne, prevelike ali nekakovostne kompresijske nogavice ne bodo imele enakega učinka in nam lahko celo škodijo. Zato morate pri nakupu kompresijskih nogavic paziti predvsem na sledeče stvari:

Velikost

Večina kompresijskih nogavic ima tabelo za izbiro velikosti na zadnji strani embalaže, ali v opisu izdelka na internetu. Pravilna velikost nogavice je zelo pomembna, zato priporočamo, da kupite tisto znamko kompresijskih nogavic, ki omogoča nakup primerne velikosti. Odsvetujemo nakup nogavic, ki so razpoložljive samo v eni velikosti za vse, ali le nekaj velikosti (npr. S, M, L). Pri teh nogavicah je zelo pogosto težava tudi to, da nimajo postopne kompresije.

Postopnost kompresije

Za učinkovito delovanje kompresijskih nogavic je ključnega pomena to, da najmočneje stisnejo pri gležnju in nato kompresija popušča proti vrhu stegna. Brez postopne kompresije nogavice ne bodo izboljšale venskega pritiska in ne bodo mišicam pomagale potiskati krvi nazaj proti srcu. Izdelava nogavice, ki ima povsod enako kompresijo, je seveda cenejša, vendar se vam ta prihranek nikakor ne izplača.

Prepoznavnost in tradicija znamke

Ne trdimo, da je prepoznavnost in tradicija znamke zagotovilo za dober nakup. Je pa bolj verjetno, da je proizvajalec zanesljiv in kredibilen, če recimo že 50 ali 100 let proizvaja kompresijske nogavice.

Zadrga, elastika, odprti prsti?

Kompresijske nogavice na zadrgo se na prvi pogled zdijo kot zelo priročne za obuvanje, žal pa niso primerne, ker zaradi zadrge ne morejo vršiti optimalne kompresije. Odsvetuje se vsaka uporaba dokolenk, ki imajo pod kolenom elastiko, ki je močnejša od pletenja nogavice. Kompresijske nogavice z odprtimi prsti so idealne za poletne mesece, ko je topleje.

Cena

Ko gre za zdravje, cena najbrž ni najpomembnejši dejavnik pri nakupu – toda to ne pomeni, da je potrebno brezglavo kupiti najdražji izdelek! Če kompresijske nogavice izpolnjujejo vse zgoraj naštete pogoje, potem lahko mirno primerjate tudi ceno. Cene kompresijskih nogavic se zelo razlikujejo in so odvisne od modela, stopnje kompresije in znamke.

Naša izbira

Odločitev za nakup je vaša, mi pa vam priporočamo nakup kompresijskih nogavic Gloria.

Zakaj?

 • pregledna tabela za izbiro primerne velikosti
 • postopna kompresija od gležnja proti vrhu stegna
 • odprti ali zaprti prsti
 • kvalitetna izdelava in materiali
 • preverjena visoka kakovost, proizvedene v EU (Italija) od leta 1926

Po našem mnenju imajo kompresijske nogavice Gloria zelo dobro razmerje med kakovostjo in ceno. Glede na to, da izpolnjujejo vse kakovostne pogoje za optimalno kompresijsko terapijo, so cenovno zelo ugodne.

Kupite jih lahko v številnih lekarnah in specializiranih trgovinah po vsej Sloveniji ali preko spletne strani slovenskega uvoznika Medigo.

Povezave do spletnega nakupa:

Vam ni všeč naš predlog?

V redu! Na izbiro imate veliko drugih znamk. Ob nakupu ne pozabite preveriti, da nogavice izpolnjujejo zgoraj naštete pogoje. To še posebej velja za manj znane znamke.

Če povzamemo – težave z ožiljem so zelo pogoste. Vsak peti 20-letnik in kar 80% starejših od 65 ima razne bolezenske spremembe na venah.

Kompresijske nogavice je priporočljivo nositi vedno, ko dlje časa sedite in stojite. Nosečnice s kompresijskimi nogavicami zmanjšajo obremenitev žil zaradi dodatne teže dojenčka in hormonskih sprememb, ki vplivajo na ožilje od začetka nosečnosti dalje. Športniki kompresijske nogavice koristijo predvsem pri okrevanju po vadbi.

Znanstveni članki so potrdili učinkovitost kompresijskih nogavic pri zdravljenju in preprečevanju nastanka bolezenskih stanj na venah.

Zato postavite svoje predsodke o kompresijskih nogavicah na stran in pomislite na zdravje – vaše noge vam bodo hvaležne!

Share This