p9earl1p4io95srtyw2laq1jvbp9rj (1).html

»Ljubezen je čudovita, a ne takrat, ko si jo prizadevamo najti ali ko jo poskušamo zadržati, in ne takrat, ko je ne zmoremo opaziti. Vsak dan zapravimo veliko časa za zapleteno in mučno premišljevanje o naših odnosih.«

 

Avtorica, duhovna učiteljica in predavateljica Byron Katie je v svojih zgodnjih tridesetih postala hudo depresivna. Skoraj desetletje so jo pestili hud stres, jeza, samomorilne misli; zadnji dve leti tega obdobja velikokrat ni bila sposobna zapustiti svoje spalnice.

 

Potem pa je nekega februarskega jutra 1986 prišla do spoznanja, ki ji je spremenilo življenje. To doživetje ima vrsto poimenovanj. V Aziji mu pravijo razsvetljenje, Katie pa temu pravi »prebujenje v resničnost«.

 • Kjer sta nekdaj vladala strah in obup, je zdaj čutila le ljubezen in dobroto. V vsakem trenutku. Vsi so bili začudeni, še posebej njeni otroci, ki vam lahko povedo, da je bila razlika kot noč in dan. Takoj jim je bilo jasno, da se jim ni treba več bati mame. Postala je ljubeča in jim je rade volje prisluhnila. Nikoli se ni razjezila in bila je navdušena nad življenji svojih otrok, kar jim je pomagalo, da so tudi oni postali zadovoljni. Toda kaj se je spremenilo? Katie je odkrila nekaj resnično preprostega. Spoznala je, da je vse življenje verjela svojim mislim, ki so jo skoraj do smrti prestrašile. Nato pa jim je prenehala verjeti in svet se je ustavil. Notranja nesoglasja in strahovi so v hipu izpuhteli, hkrati pa je globoko občutila stisko sveta, ki mu je želela razodeti vse, kar je uvidela. Ta občutek povezanosti in ljubezni je bil začetek metode, s katero danes pomaga ljudem po vsem svetu.

 

Byron Katie danes s svojo metodo Delo pomaga milijonom ljudem po celem svetu že s tem, da jih sili v pomembno preizpraševanje: ali res potrebujemo ljubezen, odobravanje in spoštovanje drugih, da bi potem lahko končno vzljubili, odobravali in spoštovali same sebe? Kaj pa, če je ravno obratno? In kaj, če je prav zares vse zgolj ‘v naši glavi’, kot ljudje radi pravijo, ali kot bi rekla Katie: ‘Vse to se nam dogaja, ker verjamemo mislim, ki niso resnične.

1. Spoznajte najprej svoje misli!

 

Ko boste začeli opazovati svoje misli, boste opazili, da v njih niste nikoli sami: »Kamor koli greste, s komer koli ste, povsod vas spremlja glas v glavi, ki vam šepeta, nerga, vas vabi, sodi, klepeta, povzroča sram, vam nalaga krivdo ali se zadira na vas. Ko se zjutraj zbudite, se z vami zbudijo tudi vaše misli.« No, resnici na ljubo, so vaše misli tam že, še preden se zares zbudite. Dejstvo je, da se vanje (in z njimi) že prebujate. Bi vas torej zelo presenetilo, če vam povem, da te misli v resnici niste VI sami? Misli se enostavno pojavijo. Ni res? Torej v resnici niste vi tisti, ki bi jih ustvarjali, ste pa zagotovo tisti, ki jih posluša in ki se jih včasih veseli, včasih pa strašno boji.

 

In če torej vse tiste misli, ki ste jih ‘mislili’, niste vi, potem tudi vaše misli o ljubezni, prav tako niste vi. Zato je Katie prva, ki vas bo najprej prisilila preizprašati vse vaše misli o ljubezni.

2. Pojavi se neprijetna misel!

 

»Nekako vsaka misel nosi s seboj še vprašanje, kot na primer: ‘Se to res dogaja?’ Če bi misel glede česar koli, kar zaznavamo v naši okolici, znali pravilno izraziti, bi se ta glasila nekako takole: ‘Mislim, da me je užalil – je mar to res?‘ toda mi se kot otroci raje osredotočamo na del, ki nas je prizadel ‘užalil me je’. Misli se trdno oklenemo in se odzovemo tako, kot da je neizpodbitno dejstvo.« In ker smo prizadeti, seveda napadamo.

 

Katie pa na tem mestu sporoča, da bi bilo bolje, če bi si odgovorili na drugi del vprašanja, ki se nam ob misli poraja. To je tisti del, ki pravi ‘je mar to res?‘ Kaj pa, če je bil razlog, da se ni odzval prijateljskemu pozdravu, zgolj to, da vas ni opazil, ker ni nosil očal?

3. Upajte si v domišljijski preskok!

 

Katie pri svoji metodi Delo skratka prisega na proces samoizpraševanja: »Ko najdete misel, ki vas je pretresla, se najprej vprašajte, ali je sploh resnična. To storite tako, da se poglobite vase in misel, ki vas teži, postavite ob bok vaši lastni resnici ter tako preverite, ali ji sploh verjamete. Se misel ujema z vašo zaznavo resničnosti?« Byron Katier je prepričana, da se v večini primerov ne ujema in naproša svoje slušatelje, da si upajo narediti domišljijski preskok: »Zamislite si, kakšno bi bilo vaše življenje brez te misli; če ji ne bi verjeli ali če sploh ne bi bili zmožni pomisliti nanjo. Za hip se prenehajte obremenjevati s premišljevanje, ali je misel resnična. Namen vaje je, da občutite, kaj se zgodi, ko ne verjamete misli. V svoji domišljiji opazujte Georgea brez misli ‘ni mu mar zame‘ in ostanite nekaj časa poglobljeni v to izkustvo.«

4. Preobrat in nasprotna misel!

 

To je zadnji korak pri samoizpraševanju misli: »Um, podobno kot ogledalo, vedno odseva resnico, le da je ta obrnjena. Vzemite torej svojo misel in jo dobesedno preobrnite na čim več načinov. Nato se vprašajte, ali so preobrati vsaj tako resnični kot prvotna misel, če ne še bolj, Največkrat so.«

 

Katie bi v naključno izbranem, a dovolj nazornem primeru tako gotovo iskala misli po ključu:

 • Meni ni mar zanj: kaj pa, če sem jaz užalila njega, ker sem prehitro sklepala, ko me ni pozdravil, in ga ostro obsodila?
 • Meni ni mar zame: užalila sem samo sebe in to za prazen nič, zdaj pa sem jaz tista, ki se počuti majhno in zlobno zaradi svojih jeznih misli,
 • Mar mu je zame: on me ni užalil, ker me sploh ni opazil. Kaj pa, če je premišljeval o čem drugem? V resnici sploh ne morem zares vedeti, kakšni so bili njegovi nameni.

 

Zdaj približno in okvirno veste, kako bi lahko potekalo samoizpraševanje po metodi Dela Byron Katie. Za še več branja o tej zanimivi metodi si ob priliki v roke vzemite njeno knjigo Potrebujem tvojo ljubezen – je to res?, da pa se boste za začetek kar takoj lahko prepričali o učinkovitosti njene metode, vam v nadaljevanju razkrivamo štiri vprašanja (in preobrati), ki vas bodo odslej lahko uspešno vodila skozi vaša samoizpraševanja:

 • Ali je to res?
 • Ali lahko zagotovo vem, da je to res?
 • Kako se odzovem, ko mislim to misel?
 • Kdo ali kaj bi bil(a) brez te misli?

 

In pa … naj vam povemo, da smo s tu zapisanim vzeli šele prvo lekcijo Katiejine šole odkrivanja ljubezni, odobravanja in spoštovanja!

 

Še štiri zanimive misli o mislih o ljubezni, spoštovanju in odobravanju, ki jih je Katie delila z bralci svoje knjige:

 • »Ko začnemo izpraševati svoje misli, uvidimo, da so naši partnerji, živi, mrtvi ali ločeni, vselej naši največji učitelji. Nobene pomote ni, da ste, s komer pač ste: on ali ona je popoln učitelj za vas, ne glede na to, ali je razmerje uspešno. Ko začnete samoizpraševanje, to jasno uvidite. V vesolju ni nikoli nobenih napak. Torej, če je vaš partner jeze, dobro. Če na njem opazite stvari, ki jih pojmujete kot napake, dobro, kajti to so vaše napake, ki jih projicirate na partnerja. Lahko jih izprašate in se osvobodite. Ljudje potujejo v Indijo, da bi našli guruja, toda vam ni treba: vi živite z njim. Partner vam ponuja vse, kar potrebujete za svojo lastno osvoboditev.«
 • »Ko se boste boleči misli približali z razumevanjem, se vam bo ob naslednjem srečanju morda zazdela prav zanimiva. Kar vam je nekoč povzročalo nočne more, je zdaj zgolj zanimivost. Ko boste vnovič naleteli nanjo, se vam bo morda zdela smešna, prihodnjič pa je morda niti opazili ne boste več. To je moč, kadar ljubite tisto, kar je.«
 • »Ljubim življenje takšno, kot je, a ne zato, ker sem poduhovljena, temveč zato, ker boli, če se prepiram z resničnostjo, k ije ne more spremeniti nobeno razmišljanje na tem svetu. Kar je, je. Vse, kar moram imeti, že imam, tu, zdaj. Kako vem, da ne potrebujem tistega, kar mislim, da potrebujem? Ker nima tega. Tako je vedno poskrbljeno za vse, kar potrebujem.«
 • »Tudi ko sta si s partnerjem fizično blizu, še vedno živita v različnih svetovih, in v tem je velika lepota neznanega, a vseeno domačega človeka, s katerim ste. Ko prenehate verjeti svojim teorijam o partnerju, se vrnete v stvarni svet svojega življenja. Stojite na trdnih tleh, od koder lahko globoko cenite partnerja, brez vsakršnega nagiba, da bi vstopili v zasebni prostor, kjer se oblikujejo njegovi občutki. Šele zdaj lahko opazite, kdo vaš partner v resnici je. Lahko ga ljubite z vsem srcem, a v zameno ne pričakujete ničesar. Ko se mu prenehate vsiljevati in ga prenehate nadzorovati ter manipulirati z njim, spoznate nekoga, ki je bolj čudovit, kot ste si kdaj lahko predstavljali.«

Priporočamo v branje!

 

Izprašajte vsa vaša prepričanja, ki jih imate o ljubezni, in spoznajte ljubezen samo!

 

V knjigi Potrebujem tvojo ljubezen – Je to res? boste podrobno preučili, kaj pri prizadevanju za ljubezen in spoštovanje sploh deluje in kaj ne. Pomagala vam bo odkriti pot, kako postati srečnejši v ljubezni in učinkovitejši v vseh odnosih, ne da bi vam bilo treba zavajati ali manipulirati. Kar se boste naučili tu, bo prineslo zadovoljstvo v vse vaše odnose: romantično ljubezen, zmenke, zakon, vzgojo otrok, službene odnose in prijateljstva.

Share This