p9earl1p4io95srtyw2laq1jvbp9rj (1).html

Akhal teke je ime, na katerega ste gotovo že kdaj naleteli. Zveni malce tuje, hkrati pa tako skrivnostno in seksi.

 

Vsekakor pa sem prepričana, da ste na internetu ali Facebooku že videli zlatega akhal tekeja, ki je dobil vzdevek najlepšega konja na svetu. No, nekateri so bili sprva prepričani, da gre za potegavščino, saj je žival na fotki preprosto prelepa.

 

Čeprav je lepota v očeh opazovalca, lahko priznamo, da je konj na sliki enostavno sanjsko lep. Verjetno je pri tej sliki izdatno pomagal stric Photoshop, ki je pripomogel k skoraj nadnaravni lepoti.

 

In če je tako lep konj resničen, od kod izhaja?

Akhal teke so otroci puščave

 

Akhal teke izhajajo iz puščav Turkmenistana in veljajo za eno izmed najstarejših pasem konj. Po nekaterih ocenah je pasma stara okoli 3000 let.

 

Na mehkih peščenih sipinah so jih turkmenistanska plemena učinkovito uporabljala za hitre napade sovražnih plemen, še hitrejše umike, transport in v prostem času tudi za dirke.

 

Ljudje in konji so bili v tem neprijaznem podnebju večkrat lačni in žejni, saj sta hrana in voda na tem področju precej redki dobrini. Zato so se morali konji prilagoditi razmeram in razvila se je vzdržljiva pasma konj, ki lahko brez vode preživi celo do nekaj dni.

 

Konji akhal teke so otroci puščavskega peska, zato so skozi stoletja razvili poseben način hoje. Njihov korak je zanesljiv, hkrati pa mehak in elastičen. Njihovi bratranci, arabski konji, so se razvili v trdi puščavi, zato je tudi njihova hoja precej bolj trda.

 

V svoji rodni deželi so akhal tekeji nacionalni simbol in ponos. Ker so ti konji prava dragocenost, jih njihovi lastniki skrbno pazijo, konji pa imajo čudovite uzde in opremo, okrašeno z zlatom, srebrom in dragimi kamni.

 

Po vsem svetu živi le okoli 7000 konj akhal teke, večina v Turkmenistanu, nekaj malega pa se jih najde po Evropi, Rusiji in v Ameriki. Vendar pa so v teh deželah tako redki, da je skoraj nemogoče videti akhal tekeja na lastne oči.

Če ga boste kdaj uspeli videti ali celo pobožati akhal tekeja, si tisti dan dobro zapomnite, saj se verjetno ne bo ponovil.

 

Skozi zgodovino so akhal tekeji skoraj izumrli, saj se je njihovo število drastično zmanjšalo na komaj nekaj več kot 1000. Na srečo si je pasma pod skrbnim očesom zavzetih rejcev opomogla in danes so akhal teke redki, hkrati pa vsestranski konji, saj tekmujejo v dresuri, preskakovanju ovir in galopskih dirkah.

Neverjetne barve akhal teke konj

 

Ne samo, da so odlični športniki, ahkal tekeji so tudi supermodeli konjskega sveta. Govorim seveda o njihovem videzu. Njihova visoka postava, vitko telo, sploh pa prečudovite barve, jih uvrščajo med najlepše konje sveta.

 

Najdemo jih v treh osnovnih barvah, črna, rjava in kostanjeva. Te barve same po sebi niso nič posebnega, vendar pa imajo akhal teke ogromno barvnih različic, zaradi katerih so tako osupljivi.

 

Najbolj dih jemajoče barve so na primer svetlorjava oziroma palomino, vranje črna in pa cremello (krem). Ravno cremello ali krem je tista barva, po kateri so akhal tekeji verjetno najbolj znani.

 

 

 

Še ena stvar je, zaradi katere so akhal tekeji tako posebni, to je kovinski lesk njihove dlake. Gre za posebnost v strukturi dlake, saj je prozoren del posamezne dlake bolj izrazit oziroma večji. Ččez ta prozoren del dlake se lomi svetloba in daje konju zlat videz.

 

Akhal tekeji imajo pogosto tudi modre oči.

Akhal tekeji se navežejo samo na enega lastnika

 

Njihova prekrasna zunanjost skriva tudi občutljivo notranjost. Akhal tekeji so nežni in občutljivi, ponavadi pa se navežejo samo na enega lastnika.

Nekateri akhal tekeji sploh ne marajo, da jih jaha kdo drug in v sedlu ubogajo samo svojega lastnika.

 

Akhal tekeji so hkrati zelo inteligentni, se hitro učijo in potrebujejo pozitivno spodbudo. Ne marajo ponavljanja, novi izzivi so jim v veselje.

 

 

 

Ne glede na nekatere posebnosti so lahko krasni jahalni konji. Za začetnike ali neizkušene jahače niti približno niso primerni, saj so precej temperamentni, živahni in energični.

 

Akhal tekeja ne sme imeti vzkipljiv ali razrvan človek. Potrebujejo nežnega in razumevajočega lastnika, ki jim bo zagotovil veliko prostora. Akhal tekeji so otroci puščave, zato ne marajo majhnih, temnih hlevov. Resnično zaživijo na velikem, odprtu prostoru, kjer je dovolj prostora tudi za njihovega velikega duha.

Še nekaj zanimivosti o akhal tekejih

 

Leta 1935 je skupina turkmenskih jezdecev opravila rekorden podvig, v glavni vlogi pa so bili seveda akhal tekeji. Jezdeci in konji so prejahali več kot 4000 kilometrov. Med potjo so prečkali tudi neusmiljeno puščavo, ki se je raztezala na več kot 350 kilometrov. Za prečkanje so potrebovali 3 dni, ves ta čas pa niso imeli ne konji ne ljudje na voljo niti kapljice vode.

 

Akhal tekeji so športniki po naravi in se ponavadi dobro odrežejo v vseh konjeniških športih. Na žalost jih zaradi majhnega števila na tekmovanjih ne opazimo prav pogosto.

 

Čeprav izvirajo iz Turkmenistana, jih izjemno cenijo tudi v Rusiji. Celo tako zelo, da je moral pred poroko ženina najprej »odobriti« družinski akhal teke. Če mu ženin ni bil všeč, se je znalo zgoditi, da je poroka celo odpadla.

 

 

 

Celo v današnji, moderni Rusiji je lastništvo akhal tekeja znak bogastva. Akhal teke v hlevu je povsem enakovreden Ferrariju v garaži.

 

Konji akhal teke imajo zelo tanko kožo. Evropa ni najbolj primerno okolje za njih, saj je enostavno premrzlo.

 

Čeprav akhal teke niso redni udeleženci tekmovanj, je žrebcu Absentu uspelo skoraj nemogoče. Leta 1960 je osvojil zlato medaljo v dresuri na olimpijskih igrah v Rimu, na naslednjih igrah v Tokiu pa si je priboril bronasto medaljo.

Slovenski konjeniški portal

https://ekonji.si/akhal-teke-zlati-otroci-puscave/

Share This