p9earl1p4io95srtyw2laq1jvbp9rj (1).html
Začutimo jo, kadar nekdo počne nekaj, kar nam ni OK. Opremi nas z energijo, ki naj bi jo porabili za to, da to spremenimo. Pomembno je, da jo znamo izraziti na ustrezen način. Kadar imamo s tem težave, nam pomagajo naslednji koraki za obvladovanje jeze. Obvladovanje ne pomeni potlačevanja. Pomeni, da se naučite prepoznavati znake, da postajate jezni, določiti, kaj želite spremeniti in kako to izraziti.
1. Vzemi si trenutek prediha
Štej do 10! – Ne, to ni samo za otroke. Nekaj počasnih globokih vdihov tudi pomaga. Če ne gre drugače, se za krajši čas odmakni iz situacije ali od posameznika, da se občutek frustracije malo zmanjša. Ali kot pravi pregovor: Ne pojej juhe tako vroče, kot se je skuhala.
2. Ko se pomiriš, povej, kaj te jezi
Ko se ti misli zbistrijo do te mere, da se lahko osredotočiš na cilj, povej, kaj te razjezilo. Naredi to na asertiven, jasen način. Razloži, kaj te je zmotilo, kako si se počutil. Govori o sebi, ne obtožuj drugih.
Dobro: Kadar to narediš, sem jezen, užaljen, prizadet, razočaran…
Slabo: Ti meni vedno to delaš!
3. Razmisli predno govoriš
Ko si razburjen, lahko rečeš kaj žaljivega. To seveda ne bo imelo dobrega učinka. Kritika bo zanj verjetno neprijetna, ni pa ga potrebno diskvalificirati kot človeka. Uredi misli, preden odpreš usta. Dovoli, da enako stori tudi sogovornik.
Dobro: Prenehaj to početi, ker se potem počutim kot da…
Slabo: Ti kreten, kaj to počneš?!
5. Določi svoj cilj
Dobro se je osredotočiti na cilj, ki je seveda sprememba motečega vedenja sogovornika. Če želite, da preneha z določenim početjem, mu to povejte, še boljše pa je, če opišete tudi, kaj si želite. Če vas moti vedenje, na katerega nimate vpliva, poiščite možnosti, ki bi vsaj omilile vaš problem.
Dobro: Rada bi šla vsaj enkrat na teden s tabo na večerjo.
Slabo: Nikoli me ne pelješ na večerjo!
6. Govori v prvi osebi
Namesto, da govorite o sogovorniku, raje povejte, kaj se dogaja z vami. Sicer boste le obtoževali in kritizirali, kar napetost in jezo le še poveča.
Dobro: Moti me, da ne pospraviš za sabo.
Slabo: Nikoli nič ne pospraviš.
7. Osredotoči se na trenutek
Ukvarjaj se s tem, kar te je zdaj razjezilo, ne kaj te moti na splošno. Besede kot so “Nikoli”, “Vedno”, “Zmeraj” niso v redu.
8. Razgibaj se
Sprehod, tek, telovadba pomagajo, da se razgreta čustva pomirijo. Izločijo se različni nevrotransmiterji, ki pomagajo, da se sprostiš in razvedriš. To je še posebej blagodejno, kadar začutiš, da bi sicer “znorel” in nadrl vse okoli sebe.
9. Nauči se relaksacijskih tehnik
Pa ne samo nauči. Tudi uporabi jih. Umirjeno, globoko dihanje (npr. globok vdih skozi nos in počasen izdih skozi usta) je enostavna in vsakomur dostopna vaja. Dobra glasba tudi pomaga. Lahko jezo tudi streseš na papir oz. dandanes morda bolj relevantno, stipkaš na računalnik. Pomaga tudi preusmeritev misli na kaj popolnoma drugega – npr. reši en sudoku.
10. Gojenje zamere je brez veze
Če pustite, da jeza izrine vsa druga pozitivna čustva, ki jih imate do nekoga, se boste posledično počutili precej slabo. Nenazadnje vas je razjezilo, kaj je nekdo naredil, ne kakšen je. Nerealno je pričakovati, da se bodo vsi ves čas obnašali tako, kot je vam všeč.
11. Humor?
Humor je v redu, če želite razbremeniti situacijo. Toda bodite pozorni, da niste sarkastični, ker tako lahko prizadanete sogovornike in vse skupaj poslabšate.
12. Če ne gre drugače, poišči pomoč
Če jeza vpliva na zdravje oziroma te kontrolira, namesto, da bi ti kontroliral njo, lahko močno vpliva na ljudi okoli tebe in na tvoje odnose z njimi. S pomočjo strokovnjaka lahko odkriješ, kaj te jezi, kako prepoznaš znake, da se boš razjezil, kako prebrodiš frustracijo, kakšna čustva se skrivajo za občutkom jeze.
Vir: internet
Share This