p9earl1p4io95srtyw2laq1jvbp9rj (1).html

Dihanje je ena najboljših možnih načinov samopomoči. Pljuča se okrepijo, očistijo in posledično se okrepi celo telo. Predlagam da zavestno podaljšujemo dih in z njim napolnimo cela pljuča, do zadnjega kotička. Pripomoglo bo k boljšemu počutju. Predlagam vam enostavno dihalno tehniko, ki vam lahko izredno dvigne kakovost življenja, izvajate jo lahko večkrat na dan, ob redni uporabi (vsako jutro) pa je nagrada boljše zdravje.

 

Pri tej tehniki stojite zravnano, roke imate ob telesu, noge nekoliko narazen in ste sproščeni. Nekajkrat globoko vdihnite in izdihnite skozi nos. Nato vdihnite skozi nos in počasi izdihnite skozi usta. Vdih naj bo kratek, izdih pa dolg in naj sega vse do trebuha. Na koncu si pomagajte tudi tako, da pri izdihu uporabite še glas: »haaaaaaaaaaaa, haaaaaaaaaaa, haaaaaaaaaaaa …«, s tem načinom boste izdihnili še ves preostali zrak, ki je v pljučih. Nato skozi nos počasi vdihnite sveži in čisti zrak. Napolnite pljuča do konca in zadržite sapo pet sekund, nato spet izdihnite skozi usta ves uporabljen zrak, vse do trebuha in ponovite: »haaaaaaaa, haaaaaaaaaaaa, haaaaaaaaaa …«. Nato spet skozi nos počasi zajemite sveži zrak, zadržite sapo pet sekund in spet izdihajte ….To vajo lahko ponavljate dokler vam ustreza (začnite pri 10x, nato 20x, sledite telesu kot zmore). Stranski učinek je bolj raven in napeti trebuh.

 

V primeru, da so naša pljuča že zasluzena, to pomeni da nam iz nosa teče smrkelj je odlična rešitev moksanje. Moksanje je še ena odlična tehnika, s katero si lahko pomagate, da s predela pljuč odstranite presežek vlage, mraza in sluzi. Moksanje pomaga tudi pri kašlju. Moksa je pomemben del tradicionalne kitajske medicine in je znana že nekaj tisoč let. Uporabljali so jo še pred akupunkturo in je toplotna terapija. Z mokso se nikoli ne dotaknemo kože in je tudi ne uživamo. Moksanje poteka tako, da s prižgano cigaro mokse, v kateri so pelin in druga zelišča, segrevamo posamezne akupunkturne točke, če jih ne poznamo nič hudega, lahko segrevamo samo predele telesa. S tem uravnavamo pretok energije in krvi, ogrejemo telo, organom dovedemo toploto (energijo), iz telesa pa odstranimo presežek vlage in hladu, s čimer okrepimo delovanje telesa in njegovega imunskega sistema.

 

Ena od odličnih lastnosti mokse je, da je primerna tako za odrasle kot tudi za otroke in starostnike. Moksa je učinkovita pri presežku sluzi, ki se lahko kaže v obliki težav z obnosnimi votlinami (sinusitis), s pljuči (pljučnica, bronhitis …) ali z ušesi (vnetje ušesa). Učinkovita je pri utrujenosti, slabšemu razpoloženju, šibkemu libidu, depresiji, anemiji, zmanjšanjem delovanju ščitnice, edemi, nenehno mrazenje. Pomaga pri težavah povezanih s presežkom vlage in hladu v telesu, odlikuje jo tudi protibolečinsko delovanje. Odlična je kot preventiva, za krepitev imunskega sistema in zaščito pred prehladi in gripo. Moksanje ni primerno v primeru presežka toplote v telesu, denimo pri povišani telesni temperaturi.

Moksa ogreje telo, poleg tega telo razsluzi in ga okrepi ter ogreje in prekrvavi organe, s čimer telesu dovaja energijo. Terapevt izvaja moksanje po akupunkturnih točkah, za domačo rabo pa lahko mokso uporabljamo tudi tako, da obdelujemo območje pljuč in popka oziroma abdominalni predel. Če je težava v pljučih, moksamo predel med lopaticami ali prsni predel (med prsmi). Za večjo jasnost vodim tečaje moksanja. Toplo vabljeni na Osnovno šolo Moksanja, ki je primerna za domačo uporabo. Za bolj zahtevne in terapevte pa je na razpolago: 7 urni tečaj moksanja.

 

Če želimo doseči čim več organov ter obenem okrepiti imunski sistem ali če težave niso zelo izrazite, je najbolje moksati točko prvega hranjenja – popek. Skozi popek namreč energija prodre do vseh vitalnih organov, največ pa jo bo dobil prav tisti, ki jo najbolj potrebuje.

 

Moksanje izvajamo tako, da palčko mokse najprej prižgemo in počakamo, da zažari (moksa doseže temperaturo med 300 in 600 stopinjami Celzija in s toploto ’’ubije’’ viruse in bakterije). Bodimo pazljivi, da se ne opečemo, saj je moksa zelo vroča.

Terapijo z mokso lahko izvajate vsakič, ko nastopijo težave, primerna pa je tudi za preventivno krepitev telesa. Če imate težave s presežkom sluzi, se lahko moksate kadar koli, ne glede na letni čas.

 

Darja Mežan

terapevtka naravnega zdravljenja

Share This