p9earl1p4io95srtyw2laq1jvbp9rj (1).html
Čas zime, ki se po tradicionalni kitajski medicini začne že v novembru, pripada organu ledvice.
Ledvicam v tradicionalni kitajski medicini pripada element vode in črna barva, njen podorgan pa je mehur. Ledvice so povezane z vsemi ostalimi vitalnimi organi, predvsem z jetri in pljuči. Pravimo, da so ledvice “otrok” pljuč in so “mama” jetrom. Če je zdrava mama, je zdrav tudi otrok in obratno.
Za kitajsko medicino so ledvice najpomembnejši organ, saj skladiščijo našo življenjsko energijo. So vrata življenja, saj dajejo energijo celi vrsti drugih sistemov v telesu: žlezam z notranjim izločanjem, ušesom, kostem, zobem, reproduktivnim organom. Hormonska neravnovesja, depresija, strah in anksioznost, težave z zobmi, kostmi, ščitnico, neplodnost, težave s sluhom – vse to so težave, ki so po tradicionalni kitajski medicini povezane z energijskim deficitom ledvic.
Ledvice so organ pomlajevanja, dobrega počutja in prenove, povezane so s plodnostjo in ustvarjalnostjo, zato je dober biopotencial ledvic izjemno pomemben za naše počutje in zdravje celotnega telesa ter tudi in predvsem za zanositev! Neplodnost moškega ali ženske je po tradicionalni kitajski medicini vedno povezana z manjkom ledvične enegije, zato za uspešno zanositev in nosečnost vedno krepimo tudi ledvice.
Da bi ledvice lahko energijsko krepili, pa moramo vedeti, kaj jim lahko škodi. Zlato pravilo je, da ledvice ne marajo sladkorja, ne prenesejo mraza, ljubijo toploto in nujno potrebujejo vodo – veliko vode, ki naj bo topla, lahko tudi vroča, minimalno pa vsaj telesne temperature.
Skozi dan zato pijte veliko tople vode, po požirkih, med 17.00 in 19.00 uro pa si privoščite tudi napitek iz vode, limone in malce soli, ki bo direktno podkrepil biopotencial ledvic. Suhim ljudem, z malo vitalne energije, se pitje tople vode z limono v jutranjem času odsvetuje – če spadate mednje, si zjutraj postrezite le s kozarcem tople vode, popoldne pa vodi dodajte še limono in sol.
Prehrana
Ledvice najprej okrepimo s hrano.
Najboljša zelenjava za krepitev ledvic in ledvičnega meridiana je: temnolistnata zelenjava, z velikimi širokimi listi (špinača, blitva …), pa beluši, zelena, črni fižol, čičerika, leča, kislo zelje in zelje, cvetača, brokoli, olive, kostanj, črni sezam, lan, bučna semena … ne pozabite stročnic, semen in oreščkov predhodno namakati. Hrana in pijača, ki jo zaužijete čez dan, ne sme biti mrzla. Presna prehrana se v času elementa ledvic odsvetuje.
Če ste ledvične morfologije in vas rado zebe, zjutraj za zajtrk pojejte toplo hrano, ki vas bo ogrela in vas bo zato čez dan ne bo zeblo. Juhica bo odličen začetek dneva! Iz prehrane izločite tudi moke, predvsem v vlažnih in mokrih dneh. Zima je po tradicionalni kitajski medicini čas kuhane, tople hrane. Z dnevnega jedilnika odstranite sladkor – privoščite si ga le zjutraj, za zajtrk, do 9.00 ure, ko že nastopi čas vranice. Popoldne se sadju izogibajte. Iz prehrane tudi v celoti izločite živalske mlečne izdelke, saj le ti v telo vnašajo presežek vlage in hladu, kar povzroča zasluzenost, zastoj energije in občutek mraza. Če se le da, naj bo zadnji obrok najkasneje ob mraku (a poskrbite, da boste čez dan pojedli dovolj hranljivih obrokov). Če boste lačni, pijte po požirkih toplo vodo ali si privoščite vročo zelenjavno juhico. Zima je čas toplih, kuhanih obrokov.
Iz prehrane torej izločite:
sladkor (le ta direktno poškoduje energetski biopotencial ledvic)
živalske mlečne izdelke
moke (nepredelana polnovredna žita niso problem)
pšenico
mrzlo hrano in pijačo
Najbolj bo biopotencial ledvic okrepila:
topla in kuhana hrana
juhe in enolončnice
temnolistnata zelenjava
stročnice
Zelišča
Poleg primerne prehrane, lahko ledvice krepimo tudi z zelišči. Odlično jih okrepijo brusnice, ki pomagajo pri različnih urogenitalnih vnetjih (še posebej dobro bo deloval standardizirani izvleček, kjer je zagotovljena aktivna sestavine brusnice) in njivska preslica, ki med drugim vsebuje tudi silicij. Privoščite si jo lahko v obliki čaja (namakajte zelišče le 2 minuti), če le imate možnost pa tudi v obliki presličine kopeli, ki si jo pripravite po naslednjem receptu: 100g njivske preslice prelijte s 3L vode in pustite stati čez noč. Naslednji dan preslico kuhajte 40 minut, precedite in zlijte v kad (brez zelišča, ta naj ostane v cedilu), ter dodajte vročo vodo (voda naj bo čimbolj vroča – ravno toliko, da se še vedno lahko potopite vanjo). Bodite pozorni, da vam kopel prekriva ledveni del in ledvica, najbolje vse do ram. V kopeli se namakajte približno 20 – 40 minut. V kolikor imate težave s srcem, kopeli ne izvajajte. V primeru krčnih žil, poskrbite, da spodnji del nog, kjer so prisotne krčne žile, v kopeli ne namakate. Kopel, če se le da, izvajajte 1x tedensko. Pred samo kopeljo spijte vsaj 1l tople vode, postopoma. Dobro bo dela tudi zmrzljivčkom, ki jih običajno celo zimo zebe, sploh če se bodo zraven posluževali tudi moksa terapije.
(P)Ostanite zdravi !
Share This