p9earl1p4io95srtyw2laq1jvbp9rj (1).html

Revija ZDRAVJE

Hladni organi – slabi odnosi

Povzetek iz članka: Revija ZDRAVJE december 2016

Mežan Darja

Terapevtka naravnega zdravljenja Darja Mežan  iz Ljubljane je preveč aktivno življenje pripeljalo do izgorelosti in porušitve imunskega sistema. Imela je huda vnetja oči, jih zdravila z antibiotiki, dokler ni našla notranje ravnovesje, ko je stopila na pot naravnega zdravljenja… Deset let  je potrebovala, da je ozavestila  vzroke svojega stanja in potem  lahko začela živeti na polno brez zdravstvenih tegob. Prelomnica v bolj kakovostno in zdravo življenje je bila šola za bioterapevte pod vodstvom terapevta Marjana Ogorevca.
»Ko sem delala v svojem podjetju, sem pretiravala. Prihajam iz materialne družine, pomemben mi je bil denar, imela sem vse, ampak v sebi sem se počutila prazno. Podjetje je raslo, vedno bolj me je zahtevalo, nisem znala postaviti meje in sem izgorela,«  začne  s pripovedjo svoje zgodbe Darja.
Živela je izrazito materialno življenje, prvi globlji stik s seboj je našla pri 33 letih, ko je začela v orientalskih plesih iskati svojo ženskost . Večkrat je šla tudi na masaže  in neka terapevtka jo je na hitro inicirala v reiki, ko ni še niti vedela, za kaj gre.
Spominja se, da je do leta 2006 nekako funkcionirala, hodila v službo, popoldan pa je bila tako utrujena, da je  doma lahko samo še počivala. Celo leto je imela rahlo zvišano temperaturo 37 stopinj Celzija. Potem je doživela kolaps imunskega sistema. Dobila je bakterijo v oči, infekcija  je prišla preko leče..
»Oči so me bolele, svetloba me je rezala, teden dni sem bila v čisti temi. Zdravili so me najprej z antibiotiki, jemala sem jih na dve uri. Po določenem času sem se pozdravila. Oči sem si pozdravila v enem tednu, ampak telo je bilo še dva meseca čudno.«
Šla je na terapije k Domančičevemu terapevtu, ki so ji sicer pomagale, ampak učinek je bil kratkotrajen. Mesec dni je bilo dobro, potem pa je spet bilo isto stanje. Telesu ni prisluhnila, vrnila se je nazaj v ustaljeni način življenja, v iste vzorce … Čez leto dni se je pojavil še en kolaps. Spet je dobila težave z očmi. Zdravljenje je bilo isto, antibiotiki vsake dve uri in tablete za imunski sistem.
»Takrat nisem želela videti, kaj si delam, zato sem dobila lekcijo čez oči. V tem letu sem iskala rešitev, ker me je medicina pustila na cedilu. Vsi izvidi so bili v redu, šla sem tako rekoč od Poncija do Pilata. Spet sem teden dni preležala v temi. Po zdravniških pregledih je bilo vse b.p., v resnici pa nisem mogla stati na nogah.«

Karmično zdravljenje

Potem ji je prišla v roke knjigo od Ogorevca – Karmična diagnostika ali varen vhod v človekovo biopolje. Ko jo je prebrala, se je odločila ozavestiti in razrešiti vzroke svojih težav, ter iti k Ogorevcu na terapijo. Ker pa ni več delal kot terapevt, jo je napotil v njegovo šolo za bioterapevte. Dve leti je hodila v njegovo šolo in v tem času začela z delom na sebi. Ugotovila je, da se je preveč zaprla v svoj svet, da je precej odzemljena, kar je povezano tudi s slabimi odnosi.
»Ko sem prebrala karmično diagnostiko, se mi je odprl uvid. Videla sem, kako nas odnosi gradijo, kje sem šibka. Dobila sem vpogled v družino, videla iz kje težave izvirajo, kako povlečemo nase programe staršev in svojih prednikov ter jih živimo. Ko se zaveš tega, začneš samega sebe reprogramirati,« pojasnjuje Darja,  ki je začela hoditi tudi na terapije. Najprej je hodila na reiki, masaže, samopomoč, h kiropraktiku si je šla naravnati hrbtenico. Ugotavlja, da ji je vsaka stvar malo pripomogla k boljšemu počutju. Hodila je tudi na terapije k  terapevtki karmičnega zdravljenja.
»Takrat še nisem čutila energijskega sveta, in mi še ni bilo jasno, kaj se je dogajalo. Potrebovala sem šolo, da sem začela razumevati principe,«  ugotavlja.
Kadar se je slabo počutila, je  uživala aspirine in C vitamine. Včasih je vzela  še kakšen lekadol, če je imela vnetje zgoraj. Potem je sčasoma začela razumevati, od kje stvari izvirajo.
»Če ne poveš, se ti zabaše grlo. Veliko angin sem imela v življenju, ker nisem prišla do besede. Potem sem začela s čiščenjem čustev. Pri tradicionalni kitajski medicini se mi je odprl nov svet. Spoznala sem, da ima vsak organ svoja čustva. S telesom sem vrsto let ravnala, kot da ni moj. Nisem znala čutiti svoje telo, bila sem preveč v glavi, rada sem opravljala svoje delo, a sem se skurila. Iz mojih ranih dni sem imela srčno aritmijo. Danes vem, da je bilo to zaradi pomanjkanja ljubezni. Dobila sem  lipom na levi nadlahti, maščobno tkivo  v velikosti ledvice. Kirurško so mi ga odstranili leta 2008. Če se lipom zamreži, potem lahko nastane tumor. Meni se ni zamrežilo, danes, ko poznam naravne tehnike zdravljenja,  bi  ga morda lahko z mokso (segretim pelinom in zelišča),  uničila.«

Uravnovešanje čustev.

Poznavanje tradicionalne kitajske medicine ji je pomagalo uravnovesiti tudi delovanje notranjih organov in čustev.  Za dobro počutje redno uporablja posebno tehniko petih prstov, ki jo vrača v telo, dušo. Tehnika je preprosta. Z eno roko prime posebej vsak prst na drugi roki, dokler ne začuti pulziranje v njem. Vsak prst je povezan z enim čustvom. S skrbmi, strahom, jezo, žalostjo ter samozavestjo. Na ta preprost, hiter in učinkovit način uravnovesi svoja čustva.
»Sicer pa na splošno velja, da tam, kjer čustva blokiramo, da niso pretočna, je telo hladno. Narejeni  smo za 36 stopinj in pol. Ko ženska pogreje mehur in maternico, je sposobna drugače razmišljati in takrat se začne celiti. Ko imamo toploto v telesu, se telo samo celi. Telo ima višjo inteligenco, kot si predstavljamo. Načelo zdravljenja v kitajski tradicionalni medicini je preprosto. Tam, kjer smo pretopli, vroči, je treba toploto odvesti, kjer smo hladni, jo je treba privesti. Ko je treba vročino odvesti, to lahko naredimo s kisovim obkladkom. Koliko razmerij gre v nič zaradi naših mrzlih organov. Ženska in moški se čez čas ohladita, ženski se ohladi maternica, moškemu pa prostata. Največja težava so hladne noge, 80 odstotkov ljudi ima s tem težave. Mrzel mehur je osnova za strah. Ko si prestrašen, počasi prihaja depresija. Ko te vodijo strahovi, ne slišiš sebe. V današnjem  svetu  smo ustrahovani… Ko se ti mehur pohladi, začneš akumulirati vse strahove in lahko nastajaš sam en velik strah, ne prevzemaš odgovornosti zase. V končni fazi se samega sebe bojiš. «

Jasnočutna zaznava.

Šla je tudi na tajsko masažo, poskusila je še  marsikaj, denimo tako imenovane Barse – to je tehnika za sproščanje refleksnih točk na glavi, ki temelji na kitajski tradicionalni medicini. Ta tehnika ji je še povečala čutenje energij. Danes je terapevt naravnega zdravljenja. Pri svojem delu uporablja Aurograf, ki  na osnovi refleksnih točk na roki  pokaže delovanje čaker in organov. Pri delu z ljudmi uporablja tradicionalno kitajsko medicino, karmično diagnostiko, reiki… Pri diagnosticiranju težav in zdravljenju se opira na svojo  jasnočutnost, ki  jo spremlja že ves čas. Spominja se, da je že v šoli  reševala težave svojih sošolk in prijateljic.
»Ene stvari enostavno veš in misliš, da jih vsi vedo, potem pa vidiš, da ni tako. Ko imam nekoga pred seboj , vem, kje ga tišči, kaj ga tišči. To se zgodi samodejno. Informacije o ljudeh  čutim  v svojem telesu. Ko lociram bolečino, jo lahko tudi drugi začuti. Bolečino ima človek lahko že tako posvojeno, da je ne čuti sčasoma več. Drug način pa je tak, da človek pove kaj mu je, jaz pa povem, od kje to izhaja, kaj je vzrok.« pojasnjuje Darja, ki  se dobro počuti,  ko lahko pomaga ljudem.

Andreja Paljevec

Share This