p9earl1p4io95srtyw2laq1jvbp9rj (1).html

Moksanje vrača zdravje

Od temperature telesa je odvisno naše zdravje in dobro počutje. Veliko bolezni je posledica podhlajenosti, pa ne le to, tudi naše čustveno življenje in sposobnost za ljubezen je odvisna od toplote. Odnosi so posledica in hkrati tudi izvir. »Skrbeti moraš zase, da ne izgubiš svoje toplote. S tem, ko izgubiš toploto, izgubiš sebe,« opozarja terapevtka naravnega zdravljenja iz Ljubljane Darja Mežan, ki moksanje uči na delavnicah. Gre za 5000 let staro metoda kitajske tradicionalne medicine, s katero iz telesa odstranjujemo mraz, vlago in veter. Zeliščne palčke, ki se segrejejo tudi do 600 stopinj Celzija, so vse bolj priljubljen in učinkovit pripomoček za dobro počutje, s katerim si lahko pomagamo v hladnejšem delu leta.

Kako pomembno ne le za zdravje posameznika, ampak za celotno družbo, je, da nismo podhlajeni?

Na enem od protestnih petkovih shodov je govoril znani profesor, ki je povedal, kaj je problem naše družbe: vladajo nam mrzli ljudje. Mrzli ljudje postavljajo na položaje mrzle ljudi. Mrzli ljudje so izkoriščevalski in delajo na ravni nizke vibracije. To so ljudje, ki so razčlovečeni in razčlovečujejo naprej druge ljudi. Oni niso topli. Imajo temperaturo pod 36,5 stopinj. To pomeni, da so podhlajeni. 36,5 je normalna temperatura zdravega človeka. Medicina zdravi samo vročinska stanja, nihče ne zdravi podhlajena stanja. Zelo enostaven način za to je moksanje.

Kje so ljudje po vaših izkušnjah najbolj podhlajeni, kje je potrebno moksanje?

Po mojih izkušnjah je treba najprej vzpostaviti pretok energije. Ko nam zastaja energija v telesu, se začne razvijati bolezen. Bolezen najprej nastane na energijski ravni, šele potem pride na telesno raven. Ko imamo nekje v telesu zgoščenine energije, to lahko povzročajo odnosi: (ljubosumje, posesivnost, zamere, nespoštovanje ipd…), lahko zunanji vremenski vplivi (vdor mraza, vlage, vetra v telo), lahko je zastarana bolezen, lahko neka poškodba, si vse to sami povzročamo. Če skrbimo, da nam energije tečejo po telesu, vse bolezni vnaprej izničimo in se te sploh ne pojavijo.

Kako z mokso vzpostavite v telesu energijsko pretočnost?

Najprej gremo z mokso čez roke, dlani, spredaj, zadaj in iščemo predel, kjer smo mrzli. Tam, kjer ne čutimo toplote, ostanemo malo dlje časa. Potem sledi moksanje nog, celih stopal do nad gležnji. Ljudem energija pogosto zastaja v nogah. 90 odstotkov populacije ima hladne noge. Tega ne vedo, dokler se jih ne dotaknejo. Moksamo vselej en do dva centimetra nad telesom. Moksa je v resnici nadomestno sonca, je element ognja. Od jeseni do spomladi in začetka poletja imamo premalo ognja v telesu. Zato se hladimo. Čez poletje ko smo na soncu imamo dovolj ognja.

Kdaj naj bi se začeli moksati?

Septembra naj bi se začeli moksati. Če konec septembra vzameš mokso v roko, potem ko si se poleti dobro pregrel in nimaš nobene kronične bolezni, je najbolje. Vse kronične bolezni so mrzle. Imamo hladna in vroča vnetja. Vroča vnetja telo samo celi. Hladna vnetja pa se lahko razvijejo v kronične bolezni. Mokso uporabimo pri mrzlih vnetjih. Pri vročini jo ne uporabimo. Vročina je že reakcija telesa in telo izloča ven to, kar ga je pripeljalo do tega stanja. Vročina je zelo zdravilen proces, ker pomeni, da se telo bori.

Kakšna je najbolj optimalna temperatura v telesu?

Priporočam, da imamo doma brezkontaktni IR termometer. Zjutraj ko se zbudimo, si še v postelji zmerimo temperaturo po posameznih delih telesu. Kjer nimaš 36,5 stopinj Celzija, tam je ključ… Ko, denimo, merim temperaturo nog, imajo ljudje 25 stopinj Celzija. Tudi 22 , 18 stopinj Celzija sem že videla. Iz teh mrzlih nog izvirajo problemi z mehurjem, ledvicami, jetri, žolčnikom, vranico, želodcem… To so energetski kanali, ki tečejo čez noge… Potem pridejo tudi težave z žilami. Mnogi ljudje imajo zaradi podhlajenosti tudi težave s kolki. Če si močno pogreješ kolke, se regenerirajo… Kosti si ogreješ z mokso. Kosti se ti ’’zacelijo’’ nazaj in postanejo žive. To velja tudi za vsak notranji organ. Obnavlja se tudi hrustanec. Hrustanec ne raste v mrzlem. Vsak del telesa z moksanjem dobi energijo, ki jo potrebuje. Hladen del telesa stagnira. Kaj je človek v stresu? Stoji mu energija. Je živčen. Odklopi se od zemlje, nima več pretoka energije in začne nastajati bolezen. Poleti na morju so ljudje zdravi. Ležijo na zemlji, se povezujejo s soncem, da jih pregreje in težave izginejo.

Kakšni so še učinki moksanja?

Moksa prepreči bolezen preden se razvije. Moksa je preventiva za vse bolezni. Zakaj. Ker vse bolezni izhajajo iz podhlajenosti in upočasnjenega delovanja enega dela telesa oziroma organa. Tisti konec, ki stagnira, pregreješ…Ko pregrejemo stopala in noge, ne bomo imel več težav z mehurjem in hodil ponoči na stranišče. Vrnilo se nam bo tudi veselje. Duša se bo začela zbujati. Duša ima strast do življenja, duša želi živeti v telesu. Zato smo tukaj. S seboj nosi veselje. Ko začneš delovati iz duše, nisi več škodljiv za okolje. Odnosi se uredijo, vse se uredi. Duši je fino izkušati, zato je prišla sem. Trpljenje je iznajdba krščanstva.

Kako lahko z moksanjem izboljšamo spolno življenje?

Moški imajo pogosto težave s prostato, ker ne seksajo dovolj. Ker imajo preveč stare sperme. V takem primeru moksaš presredek. Naši notranji organi niso sprti med seboj. Če je prostata v težavah, ji bo pomagalo debelo črevo, medenica, kolki, kosti, mehur… Vsi dajo del svoje moči, pomagajo, da se telo hitreje pozdravi. Vsi, ki imajo doma mrzle ženske, naj jih najprej pogrejejo. Če ima ženska mrzle noge, ima najverjetneje hladno maternico in s tem manjšo željo po spolnosti.

Ali lahko z moksanjem vplivamo tudi na duševno počutje?

Problem je, ker ljudje delujemo preveč iz uma in potem sploh ne čutimo več samih sebe, ne občutimo svoje božanskosti, svoje duše. Posledično smo škodljivi v odnosih. Se prepiramo, smo podvrženi nizkim vibracijskim čustvom. Ljubezen je topla. Jezni ljudje se prepirajo, imajo težave z ljubosumjem, strah jih je. Topli ljudje tega nimajo. To je nizka zavest. Vse težave izvirajo iz nakopičene energije. Ljudje, ki so na nizkih vibracijah, so zamerljivi, ljubosumni, nespoštljivi… Te energijske zgoščine se nalagajo, to so duševne bolečine. Z mokso jih raztopimo in šele potem so ljudje sposobni odpuščati. Ljudje pogosto živijo v preteklosti, razmišljajo, kaj jim je nekdo naredil pred 20 leti. Ko si v umu, ti nisi sočuten, ne občutiš drugega, ko se z njim pogovarjaš samo sam sebi si pomemben. Naša družba tako proizvaja psihopate. Depresivni ljudje so mrzli. Manjka jim toplote… Navajeni smo, da nas vodi ego, se pravi mental. To je naš obrambni minister in ga potrebujemo, ko gremo čez cesto, za računanje, v trgovino… Ampak ko prevzame vodstvo v našem delovanju, smo nastradali. Vrtimo se v slabih odnosih, smo do sebe slabi in do naše okolice. Na delavnicah moksanja naučim ljudi, kako se ozdraviti ali ostati zdrav. Ljudje prepoznajo, kako delujejo njihovo telo, kaj potrebujemo na telesnem, duševnem, energijskem nivoju. Ko imamo vse to predelano, vsak del telesa dobi svoje, smo srečni na zemlji, imamo raj na zemlji tukaj v Sloveniji, kjer imamo čudovito naravo. Če smo v egu, tega ne moremo začutiti, začutimo jo lahko samo z dušo. Prepiramo se kadar smo v nizki zavesti. Ko si v stiku z svojo dušo, ko se je zavedaš, imaš lepše oči, obraz, topel si… Ljubezen je topla.

Andreja Paljevec

.

Share This