p9earl1p4io95srtyw2laq1jvbp9rj (1).html

Narava zdravi

Razmislimo o težavah, ki jim ne pripisujemo velikega pomena

Pri meni se je oglasila Nastja. Stara je 35 let. Poročila se je 7 let nazaj. Z možem imata harmoničen odnos. Služba ni stresna, jo izpolnjuje. Živita v svoji hiši, materialno preskrbljena, sreča je skoraj popolna. Manjka jima samo otrok. Zadnje 3 leta sta si zelo želela otroka, ki pa ne pride… Ginekologinja ji pove, da je z njo vse v redu, njena maternica je prave velikosti, lepo razvita, jajcevovodi so prehodni, hormoni so bp… Mož ima dovolj kakovostnih semenčic, spermiogram je pokazal vse ok. Menstruacija je redna, ovulacija potrjena. Živita zdravo, ona hodi na jogo in rekreacijo, mož igra rekreativni nogomet. Sta brez dednih bolezni, nobeden ni kronično bolan. Prehranjujta se kakovostno, kuhata domačo hrano. Kaj gre tu narobe?

Svetovna zdravstvena organizacija navaja, da o neplodnosti govorimo šele tedaj, ko par po dveh letih rednih spolnih odnosov, pri katerih ne uporablja nikakršne kontracepcije, ne more zanositi. Vendar nekateri zdravniki moškega in žensko tudi po enem letu truda, da bi spočela otroka, pa jima to nikakor ne uspe, obravnavajo kot problematična oziroma neplodna.

Povprašam jo kakšna je menstruacija? Je bila kdaj boleča? Po pogovoru ugotoviva, da je imela v mladosti tam okoli 20 do 25 leta zelo boleče menstruacije, ki so kasneje prešle. V tem odboju je bila pod stresom zaradi študija na fakulteti. Kasneje je z pomočjo psihoterapevtke odpravila notranjo jezo in stres. Nastja je bila zelo jezna na starše in sistem, ki se ji je zdel nepravičen. Bila je upornica. Ko se je s terapevtko naučila obvladovati svojo jezo in stres, ji je življenje steklo. Moža je spoznala po končani fakulteti, je 3 leta starejši. Imel je svojo firmo, ki je lepo uspevala. S časom se je Nastja zaposlila pri njemu. Veliko jima je pomenilo, da preživita čim več časa skupaj.

Zaupala mi je, da ima skoraj vedno hladne roke in noge. S termometrom sva izmerili temperaturo telesa. Roke in noge je imela podhlajene. Noge so imele samo 32 stopinj, roke 35 stopinj celzija. Telo za normalno funkcioniranje potrebuje 36.5 stopinj celzija. Pravi da so njene roke in noge mrzle poleti in pozimi. Samo na morju, na dopustu se segreje, če je zunaj nad 30 stopinj. Takrat ji je življenje prijetno. Ko se vrne z morja, ji takoj postanejo roke in noge mrzle.

Pregledali sva jezik, ki je imel veliko belo oblogo. To pomeni da je telo polno sluzi, ki hladi telo. Predlagala sem ji mokso in spremembo prehrane. Z jedilnika je črtala mlečne izdelke. Začela je z moksanjem telesa. Roke in noge je bilo potrebno naučiti, da se grejejo same. Velika verjetnost, da ni uspela zanositi je bila najbrž prevelika količina sluzi v maternici in jajčnikih. Sluz je hladila maternico in najbrž tudi kdaj povzročala neprehodnost jajcevovodov, kar pomeni da jajčece ni uspelo prispeti do maternice.

Nastja si je moksala noge, roke in trebušno votlino vsak dan. Pomagal ji je mož, ki je opazil njeno večjo dobro voljo. Nastja pravi, da je bilo življenje z mrzlimi rokami in nogami naporno. Tega se prej ni zavedala. Samoumevno ji je bilo življenje s pohlajenim telesom, čeprav je bila telesno aktivna. Pravi da se skoraj nikoli ni potila, razen v sauni, ki je je izredno prijala in je bila stalna obiskovalka vsak teden od konca poletja do pomladi.

Moksala si je najprej dlani, spredaj in zadaj. Iskala je predele kjer ni čutila toplote od mokse. Moksa doseže temperaturo med 300 in 600 stopinj celzija. Tam kjer ni čutila toplote je samo čakala, mogoče minuto ali dve, da je toplota prodrla v telo. Nadaljevala je s stopali, po spodnji strani Tu je bila začudena, da nekje toplote sploh ni zaznala, šele po 20 minutah se je stanje stopala spremenilo. Nadaljevala je z zgornjo stranjo stopala.

Trebušno votlino, v kateri je tudi maternica in jajčniki je moksala čez popek. V popek je natresla žličko soli, nanj postavila škatlico z mokso. Pravi da je bilo tako prijetno čutiti, kako se zliva toplota po telesu in njeno telo postaja toplo od znotraj. Pravi da so se ji spremenile misli. Že prej je bila pozitivna in polna življenja, zdaj pa je v njeno veliko veselje telo postopno postajalo toplejše in lažje. Čez dan si je pomagala še z zeliščno toplotno blazinico, ki jo je nosila ob spodnjih hlačkah. Prestavljala jo je okoli pasu, kjer je čutila da je telo hladnejše. Toplotna zeliščna blazinica je ’’sestrična’’ od mokse, saj pomaga telesu vzdrževati normalno telesno temperaturo. Sestavljena je iz prsti, pomešane z zelišči. Med njo je pomešan rižev kis v železnih malih ampulcah, ki se počasi sproščajo. Greje 24 ur, če si podhlajen, lahko tudi dalj časa, ko že ima telo akumulirane dovolj toplote in se že začenja samo greti. Uporabljamo jo samo po potrebi, zelo je primerna pred menstruacijo, saj telesu dovaja toploto in maternici olajša menstruacijo in če imate predmenstrualni sindrom (PMS) ga zelo uspešno ublaži na naraven način.

Nastjin mož je imel samo malo hladna stopla, kar sam prej sploh ni opazil. Pravi da ga nikoli ni zeblo v noge. Ko sva izmerila njegovo temeperaturo nog je bila samo 34 stopinj. Tudi njemu sem svetovala moksanje. Prav tako si je tudi on moksal trebušno votlino. Opazil je, da se mu je zmanjšal trebuh in da se počuti vedno bolje. Noge od takrat naprej kar same tečejo po igrišču. Veliko lažje mi je igrati nogomet kot prej. Prej sem imel ’’težke’’ noge.

Z možem sta si vzela čas zase in se moksala skoraj vsak dan. Po 3 mesecih je bila Nastja noseča. Danes imata leto dni staro punčko in načrtujeta novega dojenčka.

Nastja nima več mrzlih nog in rok. Občasno še uporablja mokso in toplotno zeliščno vrečko. Pravi da je življenje s toplim telesom zanjo višja kvaliteta življenja na vseh nivojih, saj je bila prej obupana, ker ni zanosila. To ji je povzročal stres v njenem življenju. Z moksanjem se je sprostila, telesno in duševno. Zdaj uživa v maternstvu in svojem toplem telesu. Mož pravi da je zdaj, ko je topla bolj privlačna in zadovoljna z življenjem.

Darja Mežan, terapevtka naravnega zdravljenja

 

Share This