p9earl1p4io95srtyw2laq1jvbp9rj (1).html

Z moksanjem si je vrnila energijo

Terapevtka naravnega zdravljenja Darja Mežan iz Ljubljane je zaradi hiperaktivnosti dvakrat doživela zlom imunskega sistema, ki je bil posledica izčrpanosti nadledvičnih žlez. Zaradi tega se je podala na pot iskanja naravnega zdravljenja, odkrila, kako si lahko sama pomaga z naravnimi sredstvi, kot so gibanje, moksanje, kopanje v vodi z morsko soljo, uživanje limon in C vitamina ter koloidnega srebra…Danes se počuti dobro, je vitalna in z delavnicami za samozdravljenje pomaga tudi drugim.

Zlom imunskega sistema je doživela kar dvakrat, prvega leta 2005, drugega dve leti pozneje. Eno leto je imela ves čas vročino, okrog 37 stopinj Celzija. Iskala je odgovor pri zdravnikih, a ga ni našla. Naredila je vse medicinske preiskave. Izvidi krvi in urina so bili v redu. Na koncu so rekli, da ji nič ni in da je v depresiji, se spominja. Meni, da je bilo to opozorilo, a ga takrat ni razumela. Ozdravila se je s tableti, antibiotike je jemala 14 dni v razmiku dveh ur. Potem se je počasi postavila nazaj na noge, vrnila v službo, delala tako kot prej, nič ni spremenila in čez dve leti spet doživela kolaps. »Zaradi jemanja antibiotikov sem čutila, da imam manj energije, samo še 60, 70 odstotkov. Funkcionirala sem v službi do 15. ure, potem pa sem šla domov in spati. Samo spala sem in hodila v službo. Tako sem se obnavljala dve leti, da sem sploh prišla do sebe nazaj.«

Danes ve, da je bilo to zaradi preobremenjenosti nadledvičnih žlez, saj je bila ves čas pod adrenalinom, a tega ni zaznala, ker je bil tak družinski vzorec. Če ni delala, se je ukvarjala s športi, kot so squash, body step, plesala je več let tudi trebušne plese. Pomoč je iskala tudi pri alternativni medicini, bioenergiji in pri Marjanu Ogorevcu. Ta ji je svetoval, da se vpiše na šolo za naravne terapevte, kar je tudi storila leta 2008 in v treh letih pridobila certifikat. V tem času se je še bolj poglobila vase in v različne postopke pridobivanja dobrega počutja in ohranjanja zdravja. Ugotovila je, da ima telo zaradi oslabljenega delovanja ledvic, mehurja in nadledvičnih žlez že tako podhlajeno, da je imela hladen seč. Hladna je bila kljub rednemu ukvarjanju s športom, telo je bilo tako podhlajeno in prestrašeno, da ni moglo pravilno delovati. Potem pa ji je v roke prišla knjiga Energetska medicina Done Eden, kjer je odkrila vsakdanje energetske vaje, ki spodbujajo pretok energije po meridianih in prebujajo čakre. »Po vadbi energetski medicini je iz mene kar puhtel mraz ven. Prva stvar, ki bi jo izpostavila, je, da je treba pregibati telo. Sicer smo v enih in istih energijah in ker se nič ne gibljemo, ne premaknemo energije v naših telesih in zato nismo sposobni narediti novih stvari,« ugotavlja Darja, ki je potem odkrila še eno odlično sredstvo za ogrevanje telesa: mokso, preprost pripomoček tradicionalne kitajske medicine, ki čisti mraz in sluz iz telesa. Za cigaro iz divjega pelina, pomešano še s šestimi drugimi zelišči, je prvič slišala na šoli za naravne terapevte. Ko jo je začela uporabljati, je doživljala zelo prijetne občutke, končno je dala telesu tisto, kar mu je najbolj primanjkovalo: toploto.

Od popka navzdol zima

Moksala se je predvsem od popka navzdol, tam, kjer je bila hladna. »Z moksanjem povlečeš ven iz telesa, vlago, mraz ali veter. Veter je revma, vlaga je sluz…V avri so zgoščenine, ki jih moksa dobesedno poje. Gre za eterična sluz. Vsak dan sem se moksala, ker mi je tako dobro delo. To so občutki, ki te zasvojijo. Tako dobro se počutiš, čutiš, da postajaš vse lažji. Zvečer greš spat in zjutraj se zbudiš čisto prenovljen.«

Pri moksanju se je naučila tudi bolj poslušati svoje telo in z rokami, za katere pravi, da so naš prvi zdravnik, odkrivati, kje v telesu je hladno in kje vroče. Odkrila je, da ima tudi podhlajeno maternico. »Kdo bi hotel mrzlo žensko. 36,5 stopinj Celzija je normalna temperatura za celo telo. Zmeriš si temperaturo, tam, kjer si podhlajen, greješ, tam kjer si pregret, ohladiš. Ohladiš s kisovim obkladkom.«

Moksanje je kombinirala tudi s kopelmi z vodo in grobo nerafinirano morsko soljo, da je telo dobilo dovolj mineralov. Deset dni je dajala po kilogram soli v banjo, potem pa dvakrat na teden. »Toplota je pogrela telo. Sol ga je nahranila z minerali. To je bil eden ključnih trenutkov, ki so mi dali novo stopnjo zdravja,« pojasnjuje. Uživala je tudi šumeče vitamine, nič posebnega, vse v mejah normale. Njeno vodilo je bilo nikjer pretiravati, samo poslušati telo.

Limone prebudile čute

Večkrat je naredila tudi kuro z limonami za razkisanje telesa. »Prvi dan zaužiješ eno limono na tešče, drugi dan dve, tretji tri in tako vse do deset limon, potem pa zmanjšuješ vsak dan za eno limono. Na ta način razkisaš telo. Piti je treba veliko vode. Ko končaš to kuro, dobi tvoje telo nove razsežnosti. Po 20 dneh dobiš drugačno telo. To je naravno zdravilo za putiko. Kislino v telesu nevtraliziraš in telo se ozdravi samo. Po teh limoncah sem se zelo okrepila. Odprli so se mi tudi čuti. Po njih mi je začelo meso smrdeti. Vohala sem, kaj so ljudje zraven mene uživali za kosilo.« Spontano je prenehala uživati meso.

Posledica prevelike zakisanosti in obremenjenosti nadledvičnih žlez, ki poganjajo um, je bila tudi nespečnost. To je odpravila s toplimi zeliščnimi blazinicami, ki vsebujejo ista zelišča kot moksa in dovajajo toploto in vlečejo ven vlago. Zvečer si je dala blazinico na ledvice. »Te tako dobijo dovolj energije in zaspimo. Če ledvice podpremo, podpremo cel sistem,« pojasnjuje.

Povečala je tudi vnos C vitamina ne le oralno, pač pa tudi prek kože. V obliki kreme ga namreč telo vzame samo toliko, kolikor ga potrebuje in kjer ga potrebuje, pojasnjuje. Na ta način si je odpravila težave s krčnimi žilami.

Nazadnje je odkrila še učinkovitost koloidnega srebra. Kadar se je kaj loteva in čuti, da je oslabljena, ga drži 20 minut v ustih nato pa pljune ven. Na ta način pobere vse bakterije v telesu. Če to ponovi trikrat na dan, je naslednji dan običajno že v redu. »Nisem bila bolna več kot dve uri, odkar poznam te stvari. Ko mi telo oslabi, dam koloidno srebro v usta, potem pa pogledam kje imam tople in hladne predele na telesu. Kjer je toplo, ohladim, če je mrzlo, pogrejem z mokso.

Mokso poleti zamenja sonce. Pozimi je idealen čas za moksanje. Imam malo šolo moksanja, za katero je veliko zanimanje. Ljudi naučim domačo uporabo, kako začutijo, kako se moksa… To jih naučim delati kar čez dlan, ker na dlani imamo vse točke. Z rokami začutiš, kje je treba moksati. Če se na roki moksaš, gre samodejno avrična sluz celega telesa na roko in se tam skuri, « pojasnjuje Darja, ki ljudem svetuje, da svoje telo vzamejo v svoje roke in verjame, da je za zdravje predvsem treba poslušati svoje telo, saj je to tisto, ki nas spusti na naslednjo stopnjo razvoja ali pa ne.

Darja Mežan, Spol: ženski, Starost: 46 let, Začetek težav: leta 2005

Zdravstvene težave: izgorelost, izčrpanost nadledvičnih žlez, odpoved imunskega sistema

Zdravljenje: samozdravljenje, koloidno srebro, moksanje, kopeli z morsko soljo, kura z limonami

Počutje danes: Dobro se počuti…

Andreja Paljevec

Share This