p9earl1p4io95srtyw2laq1jvbp9rj (1).html

Kakšne težave običajno doživljajo ljudje, ki so odraščali v manku ljubezni?

 

Izkušnje, ki jih doživimo kot otroci (še posebej tiste do 4. leta starosti), ostanejo z nami v odrasli dobi. Če odraščamo v manku ljubezni in podpore, se čustveno zapremo, distanciramo se od ljudi v veri, da se bomo obvarovali pred bolečino. Čustvene rane ostanejo in nezavedno vplivajo na nas skozi celo življenje… Vse, dokler jih ne ozavestimo in odpravimo ter premagamo.

4 težave, ki jih doživljajo ljudje, ki so odraščali v manku ljubezni:

1. Anksioznost

 

Anksioznost je najbolj pogosta duševna težava v ZDA in ima specifično povezavo z odraščanjem v disfukncionalnem okolju. Če ste bili kot otroci priča izkoriščevanju, ga celo doživljali, bili veliko časa sami in osamljeni, če vam ni bilo dovoljeno poskušati novih stvari, biti kreativni in raziskovati, ali ste bili kaznovani, če niste uspeli v nečem… Potem je lahko posledica anksioznost v odrasli dobi.

2. Težave v komunikaciji in interakciji z drugimi

 

Manjko ljubezni pa se kaže tudi v težavah s komunikacijo in v fizičnem kontaktu. Težko izražate čustva in misli, s težavo objamete sočloveka ali se mu odprete. Naučili ste se namreč, da ljudem ne dovolite blizu, da vas ne bi ranili. Ta vzorec je težko prekiniti, a vendar se da. Težave pa se pojavijo tudi v slabi samopodobi, v zaupanju drugim in v strahu pred izgubo.

3. Dvomi

 

Če ste videli stvari drugače kot vaši starši, če so vas krivili, da ste naredili nekaj, kar v resnici niste, če ste bili kaznovani za nekaj, kar niste naredili, ali pa so zanikali dogodek, za katerega veste, da se je zgodil… Potem imate lahko težave z dvomi v realnost, dvomite vase, v svoje občutke, misli in intuicijo. Težko določite, kaj je prav oz. kaj je res in kaj ne.

4. Kritičen glas

 

Če niste dobili dovolj ljubezni, podpore in čustvene povezanosti, potem boste težko kasneje v življenju zgradili močno samozavest. Če ste bili izkoriščeni, če so vam govorili ali dajali občutek, da niste dovolj dobri in vredni kot otrok, potem je lahko posledica slaba samopodoba in zelo kritičen notranji glas, ki se pojavi v šoli, na delu in v odnosih. Vedno in povsod imate občutek, da niste dovolj dobri, dovolj vredni…

 

Premostite vse te težave in vzpostavite notranjo moč v sebi. Nikar pa ne krivite svojih staršev ali kuhajte zamer. Popolnih staršev ni, vsakdo dela napake in se uči sproti, to ugotovi vsakdo, ki ima svoje otroke. Morda so bili neizkušeni in se obnašali neprimerno, a želeli so dobro, zato jim lahko odpustite. Ozavestite njihove napake in dejanja, ki niso bila najboljša ter jih ne ponavljajte.

 

 

 

Po navdihu: David Wolfe

Share This