p9earl1p4io95srtyw2laq1jvbp9rj (1).html

Prav vsi imamo, vsaj občasno, večje ali manjše želje po določeni vrsti oz. okusu hrane.

Mnogi v trenutkih zakrbljenosti radi posežejo po sladki hrani (čustvo in okus vranice), veliko žensk pa npr. občuti večjo željo po slani hrani tik pred nastopom menstruacije (povezano z meridianom ledvic, ledvice pa so povezane z našo energijo in hormoni).

Ste se kdaj vprašali, zakaj imate večjo željo po sladki hrani, vaša prijateljica pa npr. po slani?

Telo nam z željo po določenem okusu hrane sporoča, kateri meridiani organov so izven ravnovesja in nam daje namige ter usmeritve, kateri okus potrebujemo, da podpremo določen organ in spravimo telo nazaj v ravnovesje. Zato hrepenenj po določenem okusu hrane nikar ne ignorirajte, ampak pazljivo poslušajte svoje telo in sporočila, ki vam jih namenja.

V tradicionalni kitajski medicini vsakemu od 5 organov pripada svoj okus (in svoja barva, čustvo, letni čas …).

Meridianu želodca in vranice npr. pripada sladek okus, kar pomeni, da bodo ljudje z neravnovesjem vranice imeli izjemno željo po sladki hrani ali pa celo nasprotno; popoln odpor do sladke hrane. Nobena od skrajnosti ni zdrava, ampak je pokazatelj neravnovesja določenega organa. Ti signali telesa pa so nam lahko v veliko pomoč, če jih znamo prepoznati in pravilno uporabiti, da podpremo delovanje telesa.

Oseba z energetskim deficitom vranice si lahko zelo pomaga npr. z uživanjem zmerno sladke hrane (in ne sladkih, procesiranih živil kot so sladice), kot je npr. sladek krompir ali polnovredne žitarice z medom ali javorjevim sirupom, v pravem času dneva (do 9.00 ure zjutraj, ko nastopi čas vranice). Če pa bo taka oseba pretiravala s sladicami, piškoti, bonboni, sladoledom… pa bo tvegala, da še bolj poškoduje vranico in želodec in občuti še večje težave in simptome energetskega deficita želodca in vranice.

Poglejmo torej v nadaljevanju, kaj nam sporočajo različni okusi in kateri meridian telesa morate okrepiti.

MERIDIAN LEDVIC in mehurja (element vode), SLAN OKUS

Hrana, po kateri boste hrepeneli, če imate v neravnovesju ta meridian: slana hrana; čips, slani prigrizki, sol na hrani, slani oreščki, sir, slane omake kot je npr. sojina omaka …

Povezana čustva: strah in anksioznost.

Ko se soočamo s strahovi ali povečanim stresom, se poveča tudi potreba in želja po slani hrani. Meridian ledvic je povezan tudi z zalogami energije našega telesa. Pomislite, kdaj imate največjo potrebo po slani hrani – je to običajno pozno popoldne ali zvečer, ko ste utrujeni? Ko nam upade energija, so namreč slani prigrizki nekaj, kar si hitro zaželimo. Presežek soli pa lahko ošibi ledvice, zato je zmernost ključna, saj bodo sicer nastopile težave povezane z energetskim deficitom ledvic; bolečine v sklepih, utrujenost, hormonska neravnovesja…

Hrana, ki krepi ledvice: ne posegajte po procesirani, slani hrani, čipsih in prigrizkih ter siru, saj boste še bolj zablokirali meridian ledvic, ampak povečajte vnos fižola in stročnic, zelja, cvetače in brokolija, oliv in kaper ter kostanja. Ledvice boste okrepili tudi s slano limonado; pripravite si blago limonado, v katero dodate ščepec soli. Če jo popijete med 15.00 in 17.00 uro popoldne, boste direktno podprli energetsko delovanje ledvic.

MERIDIAN JETER in žolčnika (element lesa), KISEL OKUS

Hrana, po kateri boste hrepeneli, če imate v neravnovesju ta meridian: kisla hrana; limone in drugi citrusi, pomarančni sok, olivno olje, zelenje, kruh, kis, česen, fermentirana hrana (kislo zelje …). Pojavi se lahko tudi želja po mastni hrani (cvrtje).

Povezana čustva: frustracija, stres, jeza, razdražljivost. Ko je meridian jeter zablokiran in upočasnjen ter preobremenjen zaradi preveč jeze in stresa, imamo večjo željo po kisli hrani, ki pomaga razpršiti to zastalo energijo.

Hrana, ki krepi jetra: ne posegajte po procesirani hrani, saj boste še bolj zablokirali meridian jeter, ampak povečajte vnos temnolistnate zelenjave (regrat, solata, radič, blitva, špinača), ananasa in jagodičevja, lahko tudi mandarin, sliv in stročnic.

MERIDIAN VRANICE in želodca (element zemlje), SLADEK OKUS

Hrana, po kateri boste hrepeneli, če imate v neravnovesju ta meridian: mleko, sladice, bonboni, sadje, sladkor, žita…

Povezana čustva: nenehna skrb, zaskrbljenost, premlevanje (tudi obsesivno), nevoščljivost, neprizemljenost; občutek, da zate nihče ljubeče ne skrbi (ali občutek, da starši v otroštvu do tebe niso bili dovolj ljubeči, skrbni…). Ljudje, ki imajo težavne odnose s svojo mamo (mame proizvajajo mleko, zato je tudi hrepenenje po mleku v tej kategoriji), ali ljudje, ki menijo (imajo občutek), da se zanje v otroštvu ali v trenutnem življenju ni dovolj (ljubeče) skrbelo (bodisi starši, bodisi partner…), ljudje, ki ne skrbijo sami za sebe dovolj, ljudje, ki so se pred kratkim preselili (zamenjali dom) ali se pogosto selijo, veliko potujejo in se počutijo “neprizemljene” … Vsi ti ljudje čutijo večjo potrebo po sladki hrani.

V kitajski medicini se kaže deficit qi energije vranice tudi kot napihnjenost, težave z želodcem, premehko blato, utrujenost in prebavne težave. Če ste uživali veliko sladkega, so se lahko telesu že razrastle tudi kvasovke in gljivice, ki vam zdaj povzročajo dodatne težave, zato je potrebno le te tudi odpraviti.

Hrana, ki krepi vranico: ne posegajte po procesirani hrani, sladicah, piškotih in bonbonih, saj boste še bolj zablokirali meridian vranice, ampak povečajte vnos prosa, riža, buč, korenja, bučk, sladkega krompirja, sezama, jabolk, datljev, kakija …

MERIDIAN PLJUČ in debelega črevesja (element kovine), OSTER, PIKANTEN OKUS

Hrana, po kateri boste hrepeneli, če imate v neravnovesju ta meridian: pikantne začimbe, čili, feferoni, pekoče omake, por, čebula ali ostri okusi kot so meta, mentol …

Povezana čustva: žalost, nerazrešeno žalovanje, čustveno zaprtje … Enako, kot npr. pikantna juha razbija sluzi v pljučih, želimo hrano, ki bo razbila naše zastalo čustvo žalosti. Želja po pikantnem okusu lahko nakazuje tudi na padec imunskega sistema.

Hrana, ki krepi pljuča: ne posegajte po procesirani hrani in ne uporabljajte preveč pikantne hrane, ker bo le ta še bolj zablokirala delovanje pljuč. Ključ je v zmernosti. Uživajte proso, por, metin čaj, ingver, česen, breskve, mandlje…

MERIDIAN SRCA in tankega črevesja (element ognja), GRENEK OKUS

Hrana, po kateri boste hrepeneli, če imate v neravnovesju ta meridian: čokolada, kava in vse, kar je povezano s kofeinom

Povezana čustva: pomanjkanje veselja in vitalnosti, duševni nemir. Ko se počutimo izčrpane in utrujene, si želimo grenkega okusa, ki deluje stimulativno in “prebudi” naš živčni sistem.

Hrana, ki krepi srce: ne posegajte po velikih količinah čokolade (izločite pa mlečno čokolado) in kave. Omejite uživanje kave na 1 kavo na dan, čokolado uživajte le občasno, v manjši količini. Tudi, ko jeste čokolado, izberite bolj zdravo različico čokolade, ki ne vsebuje mleka in rafiniranega sladkorja. Uživajte riž (npr. skuhan na riževem mleku, z rožičem in datljevo pasto), rožič, timijan, rožmarin, marelice, kumarice…

Želja po čokoladi, ki se pojavi ob času menstruacije, pa je bolj kot z deficitom vranice ali srca povezana s padcem magnezija, zato si lahko pomagate z dodajanjem magnezija in želja po čokoladi bo verjetno upadla.

Verjetno ste se ob branju članka prepoznali ne le v enem, ampak več okusih, saj mnogokrat neravnovesje enega organa sčasoma povzroči tudi neravnovesje drugega organa. Ob večjih energetskih deficitih posameznih organov je včasih potrebno za omejen čas določeno živilo popolnoma izločiti, a ta članek je zgolj usmeritev, ki vam pomaga lažje prepoznati določena neravnovesja v telesu in vas usmeri v prepoznavanje, kateri organ potrebuje največ krepitve.

Začnite krepiti telo z zdravo, neprocesirano hrano; jejte veliko zelenjave, sadja in neprocesiranih žit in prav vsi organi v telesu vam bodo hvaležni.

 

Želim vam veliko zdravja in polno energije,

Share This