p9earl1p4io95srtyw2laq1jvbp9rj (1).html

Tiščanje v prsih, ki ni povezano z bolezenskim stanjem, pogosto povezujemo s tesnobo. S tiščanjem v prsih nam telo sporoča, da se je v njem nakopičilo preveč tesnobe in da moramo nekaj narediti. Najbolj logičen odgovor je, da se moramo sprostiti. V trenutkih, ko nas tišči v prsih in ne moremo dihati, se to zdi povsem nemogoče. Vendar je nujno potrebno, da v našem telesu ponovno vzpostavimo ravnovesje.

Sproščenosti se lahko naučimo

Dobra novica je, da je tiščanje v prsih eden izmed bolj očitnih znakov, da se moramo sprostiti. Seveda pa je treba vedeti, da smo do te točke, ko tišči v prsih, imeli že kar nekaj priložnosti, da bi tesnobo – ki še ni bila tako izražena in intenzivna – lahko sprostili. Zakaj tega nismo storili?

Odgovora sta lahko vsaj dva in vi zase najbolje veste, kaj so vaši razlogi:

 1. Začetnih znakov strahov in tesnobe sploh nismo zaznali; na svoje telo postanemo pozorni šele, ko nas zelo glasno opozarja.
 2. Začetnih znakov strahov in tesnobe nismo upoštevali, ker smo upali, da nam bo nekako uspelo. Tako velikokrat upamo, da do tiščanja v prsih sploh ne bo prišlo.

 

Na splošno drži pravilo, da je treba začetne znake strahov in tesnobe vzeti kar resno. Če ne že resno, pa morda predvsem pragmatično.

Če zaznamo začetne znake strahov in tesnobe, kar privede do tiščanja v prsih in onemogočenega dihanja, jih lahko veliko hitreje odpravimo. Če še vedno niste prepričani, da je dobro čim prej začeti zmanjševati strah in tesnobo, vam bo morda pomagala sledeča prispodoba.

Predstavljajte si, da vam pušča pralni stroj. Če ga boste ustavili takoj na začetku, boste imeli z brisanjem vode manj dela (ker je vode relativno malo in jo morda lahko samo pobrišete). Če boste čakali, da se izteče program pranja, ki ste ga nastavili na vašem pralnem stroju, bo vode v vaši kopalnici vsaj do gležnja. Takrat ne bo zadostovala ena sama krpa ali brisača, potrebovali boste tudi vedro in veliko časa, pa tudi potrpežljivosti.

Zelo podobno je s tiščanjem v prsih. Zdaj že veste, da je tiščanje v prsih posledica strahov, napetosti in tesnobe. Zato se začetnih znakov in “napovedi” tiščanja v prsih lotite čim prej. Klientom, ki prihajajo k meni s takšnimi težavami, vedno rečem, da naj ne bodo heroji in da naj ne čakajo, kajti hitreje in lažje si bodo lahko pomagali, če bodo hitro – predvsem pa odgovorno – uporabili nekaj trikov. S temi triki boste svoje telo naučili, da zmorete premagati tiščanje v prsih.

Uporabni triki proti tiščanju v prsih

 1. Zelo dober trik je, da dvignete roki visoko v zrak (že želite lahko stopite tudi na prste) in iztegnete celotno telo. Glavo imejte obrnjeno navzgor ali naravnost. Takšno pozicijo telesa lahko zadržite od 15 do 30 sekund, potem se ponovno spustite (tj. iz prstov in spustite roki). To lahko ponovite tudi do petkrat. Takšna pozicija telesa sprosti dihalne poti, kar pozitivno vpliva na zmanjševanje napetosti in tiščanja v prsih.
 2. Tiščanje v prsih lahko skoraj vedno zmanjšate z dihanjem. Namesto, da bi globoko vdihnili, morate dihanje umiriti. To lahko storite z krajšimi in počasnejšimi vdihi, vdih pa premaknite na področje trebuha (in ne iz prsnega koša).
  Napotki za dihanje in sprostitev:
  – počasi vdihnite skozi nos, osredotočite se na to, da napolnite trebuh (pozabite na prsni koš) – 5 sekund
  – dih zadržite nekaj časa – 3 sekunde
  – počasi izdihnite oziroma izdihujte, kot da bi žvižgali – od 6 do 8 sekund
 3. Pokličite nekoga, ki mu zaupate in se z njim pogovorite predvsem o dogodkih, ki so vas pripeljali do tega trenutka. S tem boste pridobili boljši pregled nad okoliščinami, ki so vas pripeljale do tega stanja. Osebi, ki jo kličete, povejte, kaj potrebujete: morda samo nekoga, ki vas posluša, morda nasvet ali pa kratek skupni sprehod. Ta strategija bo delovala, če boste osebi že prej povedali, da jo boste poklicali takrat, ko vam bo hudo.
 4. Vsak večer lahko v dnevnik zapišete eno stvar, na katero ste bili danes ponosni. Da boste to lažje odkrili in zapisali, sledite vprašanju, na kaj sem danes pri sebi ponosen/a. Odgovor zapišite. To naj bo vaš seznam v nastajanju, ki ga lahko večkrat preberete. Vaši odgovori vas bodo vedno znova spomnili na to, kako močni, pogumni in vztrajni ste. Včasih potrebujemo malo lastne spodbude, da se zavemo, kakšne vse notranje vire nosimo v sebi (in jih lahko, ko je to potrebno, tudi uporabimo).
 5. Dolgoročno je smiselno, da se odločite za strokovno pomoč, s katero se boste strukturirano naučili prepoznati negativne vedenjske vzorce in razviti bolj konstruktivne. Tiščanje v prsih se namreč skoraj vedno in praviloma začne v naših mislih.

Predvsem pa bodite prijazni do sebe in vztrajni. Zavedajte se, da je premagovanje strahov in tesnobe proces. S triki, da boste tiščanje v prsih hitro in učinkovito zmanjšali ali ustavili, se začenjate učiti, da se je na stresne situacije mogoče odzvati tudi drugače. Vaše telo in možgani bodo sledili vsaki vaši mali zmagi!

 

Vir: Ustavi se!

Share This