p9earl1p4io95srtyw2laq1jvbp9rj (1).html

Po kitajski medicini vreme močno vpliva tudi na našo fiziologijo. Ne glede na to, ali gre za prehodno vreme ali splošno podnebje, v katerem živimo, bo zrak vplival na številne telesne funkcije. Kako to deluje in kaj lahko storite glede tega:

Dež

V tradicionalni kitajski medicini (TKM) dež ustvarja v telesu vlago in odvečno tekočino. Artritis pogosto sprožijo vlažne vremenske razmere. To pomeni, da vam lahko v deževnem vremenu sklepi otečejo in bolijo. Drugi znaki prekomerne vlage v telesu vključujejo kapljanje iz nosu, tudi napenjanje in večjo telesno težo.
Da bi preprečili vdor vlage v telo se izogibajte surovi hrani in mrzlim pijačam. TKM že v splošnem svetuje, da na jedilniku posameznika ni preveč surove in hladne hrane. Za ljudi, ki čutijo bolečine v kosteh, sklepih, mišicah pa je to še toliko bolj pomembno. Moksanje je priporočljivo, izvleče vlago.
Juhe, enolončnice, vroči čaji in začimbe, ki grejejo kot so ingver, kumina, nageljnove žbice in cimet, vlago razpršijo.

Hlad

Hlad blokira cirkulacijo krvi, telesnih tekočin in kroženje vitalne energije či, po meridijanih, kar povzroča zastajanje in pojav najrazličnejših bolečin, ki so pojavijo brez otekanja. To pomeni, da se lahko predel z brazgotinami in predhodno poškodbo, v hladnem vremenu izrazi kot bolečina in večja občutljivost. Moksanje izvleče hlad-mraz.

Masaža poveča pretok krvi in ​​vnese toploto v boleče mesto. Na masažo se ni potrebno naročiti pri izkušenem maserju, saj si lahko boleči predel zmasirate tudi sami, tako da zdravilno olje enostavno vtrete na boleče predele.

Če želite sami narediti masažno olje, so med odličnimi eteričnimi olji proti hladu in bolečine iz telesa priporočljiva olja, ki so po lastnostih topla, kot je ingver, kurkuma, rožmarin in nageljnove žbice. Izogibajte pa se eteričnim oljem s hladilnimi lastnostmi, kot sta sivka in poprova meta.

Osnovna olja (bazna olja) za lajšanje bolečin vključujejo marelična semena, sezamova semena in žafraniko. Spet pa se izogibajte baznim oljem hladilne narave, kot je kokosovo in orehovo olje. Olje lahko naredite tako, da dodate 12 kapljic eteričnega olja na približno 30g baznega olja.

Veter

Po teoriji TKM, veter moti površino našega telesa, kjer nas imunski sistem želi ščititi pred vdorom škodljivih, patogenih dejavnikov v telo. Prehlad ali gripa se po TKM zato tudi imenuje udar vetra in hladu v telo. To pomeni, da virus v telo vstopi zaradi vetra skozi naše odprte pore. Moksanje lahko izvleče veter iz telesa.

Da se zaščitite v hladnem in vetrovnem vremenu, nosite šal za zaščito vratu in pokrijte zgornji del hrbta ter ostala podočja, ki so še posebej občutljiva na veter. Po potenju se ne zadržujte na vetrovnih območjih, saj se morajo pore odpreti, da sprostijo znoj, in telo je takrat precej bolj ranljivo. Stimulirajte svoj obrambno energijo s terapevtsko vadbo, kot je qi gong ali tai chi. Suho ščetkanje kože je prav tako odličen način, saj z njim spodbudimo obrambno energijo, bezgavke in naše imunske celice.

Vročina / suhost

Vroče in suho podnebje predstavlja izziv za tekočine v našem telesu, saj takšno podnebje izsuši kožo, slino in sluznico. Da bi zmanjšali pomanjkanje tekočine, se je potrebno izogibati začinjeni hrani. Prav tako kava in kajenje poslabšata stanje že tako izsušene sluznice. Čeprav se vadba vedno spodbuja, pa je prekomerna vadba, ki povzroča obilno znojenje, v tem primeru odsvetovana, saj ustvari le še večjo izsušenost. Moksanje ni priporočljivo!
Med živili, ki spodbujajo ustvarjanje telesnih tekočin so jajca, mandlji, sezamova semena in hruške. Ta živila pomagajo nadomestiti elektrolite.

Tradicionalna kitajska medicina

Share This