p9earl1p4io95srtyw2laq1jvbp9rj (1).html
Pogosto opazujem stranke pred sabo, kako tožijo o bolečinah v hrbtenici, med lopaticama, boli jih vrat in jih zateguje, včasih celo pravijo, da jim gredo mravljinci po rokah.
Prepričana sem, da je velika večina teh bolečin povezana z izjemnim stresom, čustvenimi bolečinami, strahovi pred spremembami ali žalostjo ob izgubi partnerske zveze, izdajo ob spoznanju, da je partner prevaral, da najstniki norijo po svoje.
Kajti pri meni se oglasijo posamezniki in pari, ki so v težkih in travmatičnih partnerskih in družinskih situacijah, nihče pač ne pride, ker mu je morebiti dolgčas in pride firbcat. No, vsaj do zdaj še ni bilo nikogar brez resnih emocionalnih bremen. Spoznanje, da se navidezni ustaljeni ritem življenja ruši v našem srčku, je res boleče. Zagotovo smo mi vsi to kdaj že izkusili.
Najbolj tipična je bolečina v hrbtenici in križu, pa tudi okoli atlasa, kot se imenuje eno od vratnih vretenc. Priča o tem, da stresni hormoni delujejo prekomerno in da se naš organizem bori tako, da nam zakrči predvsem dolge mišice, ki so venomer znova pripravljene na boj ali beg, kar je ostalina nagonskega odzivanja na nevarnost.
Sedaj tudi že nekateri uradni medicinci priznavajo, da dejansko obstaja povezava med čustvenim stresom oziroma emocionalno bolečino in fizično bolečino. Kronično obolenje vratnega dela hrbtenice je lahko povzročeno s stresom in močno travmo.
Vzemimo primer žene, ki jo je mož dolga leta fizično, čustveno in psihično zlorabljal in lomil njeno osebnost. Če se ji je uspelo rešiti iz primeža partnerskega nasilja, skoraj zagotovo kaže znake posttravmatskega sindroma, kar pomeni, da je v popolnem stresu in pada v stanje fiziološke izgorelosti. Takšne osebe lahko zelo hitro razvijejo kronične bolečine v določenih delih telesa, ki jih poskušajo omiliti ali odpraviti z obiski kiropraktika, fizioterapevta, maserke, pravijo, da joga pomaga, četudi sama verjamem svojemu prijatelju in fantastičnemu strokovnjaku feldenkrais metode Žigi Toliču, ki je res izjemen strokovnjak za odpravljanje bolečine v hrbtu tako rekoč skoraj brez dotika – glavno orodje je vizualizacija. Dela čudeže!
Kar želim danes sporočiti, je dejstvo, da smo ljudje več kot zgolj skupek celic, mišic, kit, kosti, žlez, organov, možganov. Smo dejansko bitja, ki nas opredeljujejo tudi naša energija, kako se po nas pretaka, naše misli, čustvovanja, kako naša intuicija deluje, kako žarimo v okolje ali pač s pesimizmom onesnažujemo svojo okolico. Ne pozabimo, kaj smo se učili pri fiziki v 7. razredu, malce parafraziram: misli so energija in energija je neuničljiva, torej sled naših misli vedno nekje plava v energetskem prostoru in s tem čisti in osvetljuje vse okoli nas ali pač zatemnjuje nas v odnosu do drugih. V bistvu tega ni tako težko razumeti, kajne?
Skratka, danes se, prosim, malce ustavite v svojem hitenju skozi Življenje.
Opazujte svoje misli. So bolj pozitivne in optimistične ali bolj črnoglede? Ali vsako izjavo začnete z “ne, tega ne morem”, “ni šans, tega na zmorem narediti” ali “kakšni kreteni so tisti tam čez travnik”, “ne morem mu oprostiti tega, kar mi je naredil”? Huh, tole je pač negativno opredeljena energija, telo se napenja, poskuša razrešiti notranje boje. Ker ne gre, se ustvarja napetost, običajno začne boleti kateri od delov naše dolge hrbtenice, ki je vitalnega pomena za dobro počutje in za nemoten pretok energije po meridianih. Pa saj ste zagotovo že sami opazili svojo držo, ko ste v hudih skrbeh: ste sključeni, ramena povešena in navznoter obrnjena, pljuča ne dobijo dovolj pretoka kisika, saj so stisnjena, pa še vi plitvo dihate. Vidite, začarani krog.
Se dogovorimo, da danes malce bolj ljubeče pobožate svoje misli, razširite ramena in globoko vdahnete zrak v svoja čustva? Svet se vam bo takoj zazdel lepši.
Napisala Melita Kuhar, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok;
Share This