p9earl1p4io95srtyw2laq1jvbp9rj (1).html

Lekcija 1:

Mož vstopi pod prho takoj za tem, ko se je žena stuširala. Tedaj zazvoni zvonec vhodnih vrat. Žena si hitro ovije brisačo in stopi po stopnicah proti vratom. Ko odpre vrata, zagleda bližnjega soseda Srečota. Srečo jo premeri z bliskovitim pogledom in reče: “Dam ti 800 eurov, če spustiš brisačo.” Po hitrem razmisleku žena spusti brisačo, stoji nekaj sekund pred Srečotom povsem gola, nakar ji Srečo pomoli 800 eurov in odide. Žena se spet hitro ogrne in se napoti v prvo nadstropje. V kopalnici jo vpraša mož:”Kdo je zvonil?” ‘Srečo, bližnji sosed,” mu odgovori. ‘Super,’ reče mož, ‘verjetno je prinesel 800 eurov, ki mi jih dolguje?” Morala zgodbe: Če pravočasno deliš kritične informacije o kreditiranjih in tveganjih s svojimi delničarji, se lahko izogneš mnogim nevarnostim.

Lekcija 2:

Duhovnik vzame v avto nuno, ki je štopala. Nuna vstopi, se vsede in prekriža noge tako, da se ji razgalijo kolena. Duhovnik se skoraj zaleti, tako izbuli oči. Ko le umiri vozilo, počasi zdrsi z roko po njenem golem kolenu. Nuna sramežljivo: ‘Oče, ne pozabite, psalm 129?’ Duhovnik hitro umakne roko. Čez nekaj trenutkov njegova dlan spet kar sama zaide. Nuna ponovno: “Oče, ne pozabite psalm 129?” Duhovnik se opravičuje: “Oprosti sestra, toda meso je šibko.” Prispeta do samostana, nuna izstopi, vsa rdeča v lica in gre svojo pot. Ko prispe duhovnik v cerkev, takoj plane h knjigam, poišče psalm 129 in prebere: “Pojdi naprej in vztrajno išči, vztrajno navzgor in blažen boš.” Morala zgodbe: Če pri svojem delu nisi dovolj informiran, lahko zamudiš velike priložnosti.

Lekcija 3:

Medtem ko gredo prodajni referent, uradnica in šef skupaj na kosilo, najdejo staro oljno svetilko. Poberejo jo in iz nje se prikaže duh, ki pravi: “Vsakemu od vas izpolnim eno željo.” ‘Meni prvi, meni prvi!’ vzklikne uradnica. “Hočem biti na Bahamih, voziti hitri čoln in da sem brez vsake skrbi.” Puff! V istem trenutku izgine. “Zdaj pa meni!’ pravi prodajni referent. “Hočem biti na Hawajih, ležati na plaži, imeti osebno maserko, neskončne zaloge Pina Colade in ljubezen svojega življenja.” Puff! Tudi on izgine. “OK, ti si zdaj,” reče duh šefu.. Šef reče; “Hočem, da sta ta dva takoj po kosilu v pisarni!’ Morala zgodbe: Vedno pusti, da je šef prvi.

Lekcija 4:

Orel sedi in počiva na veji, čisto nič ne dela.. Majhen zajček zagleda orla in ga vpraša: “Ali lahko tudi jaz tako sedim in nič ne delam?” Orel odvrne: “Seveda, zakaj pa ne?” In tako sede zajček pod vejo na zemljo in tudi on počiva. Nenadoma plane iz grmovja lisica, zagrabi zajčka in ga poje. Morala zgodbe: Da bi lahko sedel in nič delal, moraš sedeti zelo, zelo visoko..

Lekcija 5:

Puran je klepetal z bikom. “Želim si poleteti na vrh tistega drevesa, toda nimam dovolj energije…” “Hm, zakaj ne prežvečiš malo mojega blata?” odgovori bik. V njem je veliko hranilnih snovi.” Puran res kljune nekajkrat v govno in glej, ko poleti, doseže najnižje veje drevesa. Naslednji dan, ko poje malo več bikovih iztrebkov, doseže že malo višjo vejo na drevesu. Končno četrti dan puran ponosno doseže vrh drevesa. Še isti hip ga opazi in z drevesa sestreli kmet. Morala zgodbe: Z marsičim si lahko pomagaš na vrh, težko pa te to tam tudi obdrži….

Lekcija 6:

Majhen ptič je pred hudo zimo letel proti jugu. Bilo je tako mraz, da je ptiček med letom zmrznil in padel na zemljo na velik travnik. Ko je tam nemočen ležal, pride mimo krava in spusti svoj drek prav na ptička. Toplo kravje blato ptička segreje in oživi. Spet živ in ogret ves srečen leži v toplem blatu in začne od veselja čivkati. Mačka sliši čivkanje in pride pogledat. Po čivkanju odkrije v kravjaku skritega ptička, ga potegne ven in požre.

Morale zgodbe:

(1) Ni vsak, ki serje po tebi, tvoj sovražnik.

(2) Ni vsak, ki te potegne iz dreka, tvoj prijatelj.

(3) Ko si globoko v dreku, je bolje, da držiš jezik za zobmi!

Share This