p9earl1p4io95srtyw2laq1jvbp9rj (1).html

Karmo si oblikujemo tudi s tem, kar govorimo. Govor je namreč neposredno povezan z našim zdravjem, pa tudi z našim finančnim stanjem.

 

Besede močno vplivajo na našo karmo. Tudi Buda je dejal, da se človek lahko ubije z besedami, ki jih nenehno ponavlja.

 

Tri minute besa lahko uničijo desetletno prijateljstvo. Leta in leta lahko delate na duhovnem razvoju, ste dobrodelni, vendar v trenutku, ko ste žaljivi do drugega, lahko izgubite vso pozitivno moč svojih dobrih del in padete nizko. Zakaj? Zaradi žalitve.

 

Govor nosi močno energijo. V vedski civilizaciji se je vsak človek učil, da mora biti pazljiv na svoj govor. Saj veste, dokler človek ne spregovori, ga boste težko zares spoznali. Modreca ali tepčka lahko prepoznaš po pogovoru. Strokovnjaki za subtilne energije pravijo, da se ljudem, ki pogosto uporabljajo psovke, govorijo grobo in žaljivo, na določenem mestu eteričnega telesa pojavi črna točka, ki se skozi leta lahko spremeni v kancerogeni tumor.

Govor je manifestacija življenjske moči

 

Govor nam je bil prirojen, da se z njim približamo Božanskemu. Po potrebi lahko diskutiramo o praktičnih stvareh, komuniciramo s svojimi bližnjimi, iskreno izražamo svoja čustva… Pomembno pa je, da ne pretiravamo. Ajurveda pravi, da je govor manifestacija prane. Prana je življenjska sila, energija univerzuma. Več kot je prane, bolj smo zdravi, uspešni in uravnovešeni. Prano pa porabljamo, ko govorimo. Še posebej jo “kurimo”, ko kritiziramo, obsojamo, psujemo in smo zamerljivi. Približno 90% vseh sporov se zgodi zato, ker nekdo govori o nekom slabo.

 

Najbolj uspešni pa so ljudje, ki lepo govorijo in znajo nadzirati svoj govor. Ko nekoga kritiziramo, si nakopljemo slabo karmo. Če nekoga pohvalimo, si ustvarimo dobro karmo.

 

Seveda je dovolj že to, da o nekom razmišljamo slabo in ga kritiziramo in žalimo zgolj v mislih, četudi tega ne povemo na glas.

 

Vede pa pravijo, da tisti, ki nas kritizira, prevzame našo slabo karmo ter nam preda svojo pozitivno, zato so smatrali, da je dobro, kadar nas kritizirajo.

 

V “Mahabharati” pa je rečeno, da ko imamo neko idejo, ko želimo nekaj narediti, o tem ne govorimo. Takoj, ko to izrečemo na glas, naj bi se za 80% zmanjšala verjetnost, da se bo to uresničilo, še posebej, če smo svoje načrte zaupali zavistnemu človeku. Ljudje, ki govorijo bolj premišljeni, pridejo dlje, saj ne izgubljajo energije.

 

Drugo pravilo pa je, da četudi naredimo nekaj dobrega za druge, se s tem ne hvalimo, saj tudi tako izgubljamo plodove dobrih del. Zato se sami ne hvalimo z našimi dosežki.

 

Poskusite se odreči kritiziranju in žaljenju ter opazujte, kako se vaše življenje spreminja.

 

Vir: lifedeeper.ru

Share This