fbpx

Korenska čakra je temelj celotnega človekovega energetskega sistema. Če je uravnotežena, potem je temelj trden, energija se lahko neovirano premika po vseh čakrah ter spodbuja osebnostni in telesni razvoj. Človek z zdravo prvo čakro izžareva odločnost, moč in vitalnost. Pogosto daje energijo tudi ljudem okoli sebe.

 

Osnovna naloga korenske čakre je neprekinjeno ‘črpanje’ nevtralne energije nizke frekvence iz okolice (večinoma iz zemlje) in usmerjanje te energije navzgor skozi telo do vrha glave.

 

 

 

Ime: Muladhara: mula = koren, podpornik; adhara = steber

 

Barva: rdeča, oranžno-rdeča

 

Delovanje: Korenska čakra predstavlja stabilnost, voljo do življenja, življenjsko moč, varnost in sposobnost preživetja, prazaupanje, prizemljitev, sprejemanje, zemeljsko energijo.

 

Kje se nahaja: V telesu se nahaja na dnu hrbtenice – med presredkom in zadnjično odprtino, obrnjena je navzdol.

 

Na katere organe vpliva: Prva čakra vpliva na kosti, noge, stopala, na medenico, danko in debelo črevo, zobe, nohte. Povezana je z nadledvično žlezo (s tvorjenjem kortisona in noradrenalina), vpliva na uravnavanje telesne temperature in vpliva na občutljivost za alergije.

 

Kadar čakra dobro deluje: Človek z dobro delujočo prvo čakro je v dobri fizični kondiciji, vitalnega telesa (z močnimi zobmi, nohti), ima dobro prebavo. Počuti se varno, z obema nogama na tleh, je fizično in psihično stabilen, z izostreno intuicijo in instinkti, odlikujeta ga potrpežljivost in (samo)zaupanje. Tudi dober finančni/gmotni položaj, pravilna izbira poklica, urejeno družinsko življenje, varna domovina so znaki energetsko nabite in zdrave korenske čakre.

 

Motnje in blokade: Kažejo se v pomanjkanju življenjske energije in zaupanja v življenje, v obliki eksistencialnega strahu, psihične nestabilnosti, v fobijah, depresiji, malodušju, nezmožnosti postavljanja mej, v različnih odvisnostih, strahu pred spremembami, prenajedanju, samoljubju, lenobi.

 

Poškodovana korenska čakra se kaže tudi v revščini, kronični neorganiziranosti, nesposobnosti samodiscipline, preveliki potrebi po ljubezni in pozornosti, v občutku nepovezanosti in nepripadnosti, v potrebi po izolaciji, v slabem spominu in koncentraciji.

 

Na telesni ravni: hemeroidi, zaprtje, driska, bolečine v križu, išias, osteoporoza, bolezni okostja, bolečine v nogah in stopalih, krčne žile, slaba kakovost krvi, težave s krvnim pritiskom, alergije.

 

Kaj jo slabi: težka nosečnost, porodne travme, slaba povezanost otroka z materjo, različne vrste zanemarjanja, vse oblike telesne deformacije, težke bolezni, operacije (anestezija).

 

Pomoč: Več načinov obstaja, kako lahko svojo čakro znova spravite v pogon in jo okrepite. Preizkusite, katera od metod je najboljša za vas. Seveda se lahko zgodi, da vam bo ustrezalo več metod hkrati. Prisluhnite si! Delajte vse, kar vam dene dobro, in redno vadite nekaj tednov. Prvo čakro krepijio vse oblike fizičnih aktivnosti (motorika, tip/dotik). Uredite tudi svoje stanovanje, izvedite generalno čiščenje.

 

Afirmacije:

  • Imam pravico biti tukaj.
  • Varen/a sem v telesu (družini, družbi).
  • Rad/a imam svoje telo in se v njem dobro počutim.
  • Imam dovolj denarja in vsega, kar potrebujem za svoj obstoj.
  • Zemlja me podpira (afirmacija še posebej deluje, če jo ponavljate leže na zemlji).

 

Če že dlje časa trpite za samo enim od naštetih simptomov, je čas, da začnete skrbeti za svojo korensko čakro. Ko bo vaša korenska čakra spet prevajala zadosti energije, bodo težave izginile. Vendar to pomeni, da morate ‘delati’ še naprej, da vam energija ne bo znova presahnila. Poskusite v svoj vsakdanjik vključiti eno ali več metod za črpanje zemeljske energije.

 

Kako okrepite korensko čakro: aromaterapija: nagelj, rožmarin, ingver, cipresa, cedra, (dišeče lučke, kopeli z rožmarinom, masaža s kamni); zelišča (čaji, sokovi): baldrijan, lipa, bezeg.

 

V vsakdanjiku
si omislite lahke športne dejavnosti, veliko se gibajte na svežem zraku, prvoščite si nežno masažo stopal, hodite bosi, uživajte v sončnih zahodih. Prvo čakro krepi delo na vrtu in rdeča oblačila (predvsem spodnje perilo), poslušanje glasbe (bobnov).

Share This