p9earl1p4io95srtyw2laq1jvbp9rj (1).html

Beseda čakra v sanskrtu pomeni krog, kolo oziroma vrtinec svetlobe. Ne glede na to, ali se jih zavedamo ali ne, so čakre sestavni del našega telesa in se nenehno vrtijo in vibrirajo.

Sodobna znanost njihovo delovanje zaznava kot kemične spremembe, ki naj bi jih po mnenju znanstvenikov povzročale endokrine žleze oziroma žleze z notranjim izločanjem.
Prve tri čakre so najpomembnejše za zdravje. Toda z izvajanjem vaj in s pravilno prehrano lahko tudi vi dosežete ravnovesje.
Življenjske situacije in nezdrave navade, kot so neaktivno življenje, slaba prehrana ter samoomejevanje naših sposobnosti, med drugim povzročajo tudi neravnotežje čaker. Če čakra ne deluje pravilno oziroma če ni dovolj aktivna, človek to čuti kot pomanjkanje energije in kot čustveno ohromelost na področju, s katerim upravlja določena čakra; če je čakra preveč aktivna, pa začne pretirano vplivati na naše življenje oziroma na področje, s katerim upravlja.
Če v eni ali v več čakrah obstaja določena blokada, je pretok energije onemogočen, skrajna posledica takšnega neravnotežja pa so lahko težave na vseh življenjskih področjih.
Pravilna aktivnost čaker je torej ključ do zdravega telesa in uma.
Prve tri čakre so osnovne in najpomembnejše za naše zdravje, ki je v marsičem odvisno od njihove uravnotežene aktivnosti.

1. čakra: mooladhara čakra

Mooladhara je prva oziroma korenska čakra, ki zaobjema medenico, področje anusa in spolovil ter prvih treh vretenc. Življenjska področja, ki jim vlada prva čakra, so izredno pomembna za človeško življenje, saj so povezana s hranjenjem, bivališčem, našim poreklom, z našimi zmotami in prevarami, jezo, pohlepom, skopostjo in čutnostjo, predvsem pa z željo po novih izkušnjah in informacijah, ki v smislu našega osebnega razvoja delujejo kot pomemben motivator.
Glavni organ, povezan s prvo čakro, je anus, zato se v primeru neaktivne prve čakre ljudje soočamo s težavami s hemoroidi, z negotovostjo, tesnobo, nemirom in raznimi vrstami odvisnostmi. Premočno delovanje prve čakre se kaže v nasilnem obnašanju, ki temelji na negotovosti in nesamozavesti.
Ena od možnosti uravnoteženja prve čakre je povezana s prehrano, ki mora vsebovati živila, ki blagodejno vplivajo tudi na vse druge čakre. Mooladharo lahko uravnovesimo s prizemljeno prehrano, v kateri prevladuje gomolj­na zelenjava, kot so korenje, redkev, pesa, čebula, česen in krompir, beljakovine, kot so mleko, tofu, sojini izdelki, grah, fižol, in kikirikijevo maslo, ter začimbami, kot so hren, feferoni in poper.
Po hatha jogi so vadbe moči in raztezanja (predvsem stopal in nog), stoje in položaji, s katerimi se odpira področje medenice, izredno dobri za stimuliranje prve čakre in razvijajo občutek samozavesti in ljubezni do lastnega telesa. Takšne vadbe nam obenem pomagajo pri prizemljevanju in doseganju samozavesti ter občutka miru. Najpreprostejša vadba je povezana s kotaljenjem teniške žogice s stopali (ki obenem vpliva tudi kot akupresurna terapija) in dvominutna hoja po sprednjem levem in desnem delu stopala ter po peti. Po tej vaji lahko naredite tudi nekaj počepov, predklonov in odklonov ter kroženj z boki.
Če imate težave s prebavo, predvsem z zaprtostjo, vam akupresurna terapija priporoča, da s palcem nekaj sekund pritiskate notranjo stran vrha brade, z drugimi prsti pa zunanjo stran.

2 čakra: swadhistana čakra

Druga čakra, swadhistana, je pod popkom in je povezana s spolnimi organi, spodnjim delom prebavnega traku, mehurjem in sečevodom, ledvicami ter z nadledvičnima žlezama. Nadledvični žlezi sta za sodobnega človeka izjemno pomembni, saj v stresnih situacijah v kri izločata adrenalin, kar pospešuje telesne procese, izostri um, pospešuje bitje srca in dihanje.
Druga čakra vlada vsem telesnim tekočinam, od krvi in znoja pa do limfne tekočine in tekočine v sklepih. Področja življenja, ki jim vlada 2. čakra, so ustvarjanje, rojevanje, družina, domišljija, zabava, ljubosumje, usmiljenje, zavist in sreča.
Če je zelo aktivna, se lahko njeno delovanje kaže kot izredno močna samozavest, strast in nepopisno hrepenenje. V posamezniku goji željo po druženju, sočutju, čutnosti in razigranosti. Če swadhistana premočno deluje, obstaja velika možnost, da bo takšna oseba spolno pretirano aktivna in čustveno odvisna od drugih, če je premalo aktivna, pa lahko postanemo pretirano strogi, čustveno hladni, brez volje do življenja in druženja, histerični in se izogibamo spremembam.
Na fizični ravni se poslabšano delovanje 2. čakre odraža kot slabokrvnost in nagnjenost k alergijam, možne so boleče in neredne menstruacije, mast­na koža, šibka ali premočna spolna sla, bolečine v spodnjem delu hrbta, neplodnost, ciste in miomi na jajčnikih pri ženskah in razširjene vene na testisih pri moških.
Swadhistano uravnovešajo sladka živila, kot so melone, mango, jagode, sladke pomaranče, kokos in med, razni oreški, kot so mandeljni, orehi in podobno, začimbe, kot sta cimet in vanilja, čaji, sokovi ter sadje in zelenjava z visoko vsebnostjo vode, kot so kumare in lubenice.
Čarobni napitek za ženske spolne organe je limonada, pripravljena iz cele limone, skupaj z lupino, ki uravnoveša izločanje spolnih hormonov in menstrualni ciklus ter lajša predmenstrualni sindrom. Najpogostejši vzrok za blokado 2. čakre je odpor do življenja. Težav se boste znebili z rednimi vajami za hrbtenico, s predkloni in odkloni naprej in vstran. Za ohranjanje zdravih spolnih organov je dobro tudi, da redno masirate obe zapestji, predvsem pa pritiskate na kosti in oba gležnja.

3. čakra: manipura čakra

Tretja čakra je manipura, ki je nad popkom. Zaobjema solarni pleksus, ki je povezan s prebavo in presnovo hrane, vlada delovanju trebušne slinavke in jeter, nadzoruje pa željo po hrani. Če imate težave z nepravilnim delovanjem prebavnega sistema, sladkorno bolezen, prehranske motnje, pogoste glavobole, se večkrat razjezite, vas je pretirano strah, trpite zaradi obsesivno kompulzivne motnje ali imate težave s spanjem, bi vsekakor morali uravnovesiti delovanje 3. čakre.
Oseba s pretiranim delovanjem 3. čakre potrebuje moč in priznanje, pogosto pa ji je to pomembnejše od družine in prijateljev. Tretja čakra je obenem središče samodokazovanja in prevlade. V negativnem smislu se lahko izrazi kot pretirana avtoriteta, pri kateri se na ljudi gleda zgolj kot na sredstvo za zagotovitev lastne moči. Če tretja čakra ni aktivna, ima takšna oseba težave z izražanjem lastne volje in z nesamozavestjo.
Za dobro uravnovešenje 3. čakre je pomembna zmerna prehrana, ki bi morala vsebovati predvsem žitarice, riž, lanena, sončnična in bučna semena, domače testenine in kruh, mlečne izdelke, začimbe, kot so ingver, meta, kurkuma, kumina in janež, ter kamilični čaj. Pomembno je tudi, da redno izvajate pozdrav soncu, ki je značilen za vadbo joge. Če boste vsak dan nekaj minut namenili pritiskanju s palci na dlani in stopala, boste hitreje aktivirali organe trebušne votline.
Share This