p9earl1p4io95srtyw2laq1jvbp9rj (1).html

Kaj je stres? STRES se odraža na vseh ravneh: psihični energetski in telesni. STRES sproži IZZIV. V normalni situaciji, ko delujemo in uporabljamo vse svoje znanje in izkušnje, ki so shranjene v možganih, se v danem trenutku odzivamo na okolje v katerem se nahajamo. Telesno, psihično in energetsko smo pretočni, počutimo se optimalno. To imenujemo izziv. V takšnem stanju bomo dali vse od sebe in uporabili vse naše sposobnosti in se počutili izpolnjeni. Kar koli že delamo, v tem uživamo in se imamo lepo.

Ključno za razumevanje pa je trenutek, ko IZZIV presega naše trenutne sposobnosti in se v sproži v nas mehanizem STRESA. Zunanje okoliščine ostanejo enake, vendar če česa ne zmoremo več, zaradi utrujenosti, treme, neznanja, neizkušenosti, trenutnega slabega zdravja… v sebi sprožimo mehanizem stresa. Telo se odziva podobno kot da je v vojni ali ”kot da beži pred levi”. Vso energijo usmeri v obrambo pred ”sovražnikom”. Energija upade in lahko se zmanjšajo funkcije prebave in imunskega sistema, krvni obtok pa se usmeri na periferijo. Naši možgani se ne ukvarjajo več z kulturo, odnosi, … ampak samo s tem, kako naj se rešimo. Stresna hormona kortizol in adrenalin dvigneta raven sladkorja v krvi, poveča se tudi inzulin, kar pomeni, da se dvigne naša sposobnost, da pobegnemo ali se borimo, kar pa ni zdravo za naš organizem. Npr: znajdemo se sredi prometa, nekdo nam pelje v ”škarje”, tistih 10 sekund nam predstavlja strahovito stresno situacijo, ko pa pridemo iz nje, organizem stresne hormone sčasoma razkroji in postopno se vzpostavi normalno stanje. Če pa pridem v službo, ki je za nas stresna osem ur, potem smo osem ur pod stresom, kar pomeni da slabo delujeta prebava in imunski sistem, celice se slabše delijo in obnavljajo, zato sčasoma zbolimo.

Dodaten problem je v tem, ker številni opravljajo take službe, ki jim niso kos. Posledično bodo s časoma zboleli zaradi stresa, ki si ga povzročajo v taki službi. Zato pazimo nase in si izberimo službo, ki nas bo izpolnjevala in ji bomo kos. V nasprotnem primeru se pojavi najprej slabše zdravje, sledi mu IZGORELOST.

Izgorelost je proces samoizčrpavanja, ko se ženemo prekomerno, čez vse zdrave meje, da bi z dosežki zadovoljili svoja pretirana pričakovanja, podprta z tistimi, ki nam jih zastavlja okolica. Izgorelost pa je končni psihofizični zlom, ki je posledica izčrpavanja skozi pretirano delovno ali čustveno angažiranje. Z izgorevanjem se sreča dobra četrtina ljudi.

Nekdo je lahko v stresu, ker je vsak dan jezen in užaljen. Zaradi tega je zmanjšal odpornost organizma in bakterija se začne razmnoževati. Drugače je bakterija v telesu prisotna ves čas. Bioterapevti pogledamo simptome na telesu in energijske in informacijske motnje. Pogledamo kje so energijske motnje, kje je energija nakopičena, kje jo je premalo. To je vidno na tudi aparatu Aurograf. Več o Aurografu na: https://srediscezdravja.si/?page_id=34 (srediscezdravja.si / aurograf).

Aurograf je naprava, ki na osnovi refleksnih točk na roki pokaže delovanje čaker, stanje aure in 43 notranjih organov. S pomočjo Aurografa je tudi vam vidno kje so energijski zastoji, viški in manjki energij v telesu. Na ekranu v živo spremljamo kako nam organi delujejo. Vidimo kateri organi so energijsko podhranjeni ali energijsko prenasičeni in jim je onemogočeno optimalno delovanje. Za normalno delovanje telesa je pomembno da so organi energijsko pretočni, vsi čim bolj enako. Ko vidimo kateri organi so v težavah, jim dodamo ali odvzamemo energijo, očistimo energijsko pot ali meridian, čakro, ustreznega organa.

Primer: Ko smo jezni črpamo energijo iz jeter in žolčnika. Posledično se nam zmanjša funkcija prebave in imunskega sistema. Ko to počnemo nekaj časa se to vidi na našem energijskem telesu. Jetra in žolčnik ne dobita ustrezne energije in njuno delovanje se počasi zmanjšuje. Če to počnemo en mesec še ni posledic na fizičnem telesu, če pa našo jezo negujemo dalj časa s tem obremenimo jetra vsak dan malo več. Posledično postajajo jetra v trebušni votlini vse bolj trda – ”zategnjena”. Toga jetra niso v stanju razstrupljati telesa in posledica je padec imunskega sistema. Dolgoročno sledi izgorelost.

Našo energijsko raven si kreiramo sami. To je zelo pomembno, saj se vse začne in konča pri nas samih. Kakršen je naš odnos, takšna so naša stališča. Postopno to postane naš karakter. Kakršen imamo karakter, take navade si bomo izgradili. Tu šteje samo naš odnos do sebe, okolja in okoliščin. Če smo jezni, npr. ker ni tako kot smo si zamislili, sesujemo svoj energetski sistem, sledijo težave na telesu. Šele ko se to zavemo, ko to ozavestimo, se lahko lotimo odpraviti težavo. To pomeni iskanje vzroka za težave, ozaveščanje tega, da smo sami prispevali k njihovemu nastanku, ter ozaveščanje, da moramo tudi sami tvorno sodelovati s terapevtom, da bi se težave lahko odpravile.

Vse kar doživljamo se odraža na naši psihi, energiji in tudi na telesu. Ko začnemo ”pravilno” (dobro do sebe, okolja, okoliščin) razmišljati, se nam že ponudi rešitev. Odločimo se, kaj bomo naredili sami, kaj skupaj s terapevtom. Gre za proces celjenja, saj smo ljudje pač celota in funkcioniramo v ravnovesju do sebe in okolja.

Možgani, predstavljajo operacijski sistem, ki omogoča, da razmišljamo, vendar nam hkrati omogoča tudi, da prevzamemo misli drugih. Naš um razmišlja in uporablja možgane kot svoj procesor, oziroma orodje. Um in misli so jezik možganov. Telo, na podlagi tistega kar se mu dogaja proizvaja energijo. Torej emocije, čustva, ki so jezik energije in jezik telesa. Nekaj drugega je čutenje. Slednje je v srčni čakri, kar pomeni da tam čutimo jezo, užaljenost, strah in podobno.

Čutenje nam omogoča razne izkušnje. Na podlagi tistega kar čutimo bi morali iskati vodilo, v katero smer gremo v prihodnje. Tja kjer čutimo, da ”ni dobro za nas”, v tisto smer naj ne bi šli. Vendar smo ljudje problematični. Nekateri ”morajo biti jezni vsak dan”, zato bodo izzvali situacije, kjer bodo lahko jezni. Energije pri človeku namreč ne moremo začutiti le s petimi čutili. Tisto ”nekaj” je znotraj nas. Vsi smo odgovorni za svoje misli, izbiramo jih sami v odnosu na sebe in okolico. Pazimo nase in na svoje misli, saj s tem proizvajamo energijo svojemu telesu.

Modrost pravi: Neumen je tisti, ki vedno znova vse naredi na enak način in ob tem pričakuje, da bo rezultat drugačen.

 

Darja Mežan

Terapevtka naravnega zdravljenja

Share This