p9earl1p4io95srtyw2laq1jvbp9rj (1).html
Ko je Einstein predaval na ameriških univerzah, je od svojih študentov dobival ponavljajoče se vprašanje:
Verjameš v Boga?
In vedno je odgovoril:
Verjamem v Boga Spinoze.
Baruch de Spinoza je bil nizozemski filozof, ki je veljal za enega največjih racionalistov filozofije 17. stoletja, skupaj z Descartesom.
(Spinoza) : Bog bi rekel: Nehaj moliti.
Hočem, da greš v svet in uživaš v svojem življenju. Želim, da poješ, se zabavaš in uživaš v vsem, kar sem naredila zate.
Nehaj hoditi v tiste temne, hladne templje, ki si jih sam zgradil in praviš, da so moja hiša. Moja hiša je v gorah, v gozdu, rekah, jezerih, plažah. Tam živim in tam izražam svojo ljubezen do tebe.
Nehaj me kriviti za svoje bedno življenje; nikoli ti nisem rekel, da je s tabo kaj narobe ali da si grešnik ali da je tvoja seksualnost nekaj slabega . Seks je darilo, ki sem ti ga dal in s katerim lahko izraziš svojo ljubezen, svojo ekstazo, svojo radost. Zato ne krivite mene za vse v kar so te prepričali.
Nehaj brati domnevne svete spise, ki nimajo nobene veze z mano. Če me ne moreš prebrati v sončnem vzhodu, v pokrajini, v pogledu svojih prijateljev, v očeh tvojega sina…
➤ našel me ne boš v nobeni knjigi!
Nehaj me spraševati “mi boš povedal, kako naj opravljam svoje delo? Nehaj se me tako bati. Ne obsojam te, ne kritiziram te, ne jezim se, ne motim. Sem čista ljubezen.
Nehaj prositi za odpuščanje, ničesar ni za odpustiti. Če sem te že ustvaril…napolnil sem te s strastmi, omejitvami, užitki, občutki, potrebami, nedoslednostmi… vse je svobodna volja. Kako naj ti zamerim, če se odzivaš na nekaj, kar sem ti dal? Kako naj te kaznujem, ker si takšen, kakršen si, če sem jaz tisti, ki te je ustvaril? Misliš, da bi lahko ustvaril prostor, kjer bi zažgal vse svoje otroke, ki se grdo obnašajo do konca večnosti? Kakšen bog bi to storil?
Spoštuj svoje vrstnike in ne delaj nečesa, česar ne želiš zase. Vse kar prosim je, da si pozoren v svojem življenju, da je pripravljenost tvoje vodilo.
Dragi moj, to življenje ni preizkušnja, ni korak na poti, ni generalka, niti uvod v raj. To življenje je edina stvar tukaj in zdaj in je vse kar potrebuješ.
Popolnoma si svoboden, nobenih nagrad ali kazni ni, nobenih grehov ali vrlin, nihče ne nosi markerja, nihče ne vodi evidence.
Popolno svobodno v svojem življenju lahko ustvarjaš sam. Nebesa ali pekel.
➤ Ne morem ti povedati, če je še kaj po tem življenju, lahko pa ti dam namig. Živi, kot da ni ničesar. Kot da je to tvoja edina priložnost, da uživaš, ljubiš, obstajaš.
Torej, če po tem ni ničesar, potem boš užival v priložnosti, ki sem ti jo dal. In če je, bodi prepričan, da te ne bom na koncu vprašal ali si se obnašal prav ali ne. Nekaj pa bom vprašal. Ti je bilo všeč? Si se zabaval? V čem si pa najbolj uživali? Kaj si se naučil?…
Nehaj verjeti vame; verjeti je predvidevati, ugibati, si predstavljati. Nočem, da verjameš vame, hočem, da verjameš vase. Želim, da me čutiš v sebi, ko poljubiš svojo ljubljeno osebo, ko loviš svojega otročka, ko božaš svojega psa, ko se kopaš v morju.
Nehaj me hvaliti, kakšen ego-manijak bog pa misliš, da sem?
Dolgočasim se, ko me hvalijo. Dovolj imam zahval. Čutiš hvaležnost? Dokaži to s skrbjo zase, za svoje zdravje, za svoje odnose, za svet. Izrazi svoje veselje! Tako me lahko pohvališ.
Nehaj komplicirani stvari in ponavljati kot papagaj, kar so te naučili o meni.
Za kaj potrebuješ še več čudežev? Toliko razlag?
Edino kar je zagotovo je, da si tukaj, da si živ, da je ta svet poln čudes.
– Spinoza
Share This