p9earl1p4io95srtyw2laq1jvbp9rj (1).html
Zdrava soljena limonada, podpre ledvica med 17 in 19 uro, med drugimi pa tudi:
napitek, ki preseneti z okusom, je zdrava pijača in prva pomoč v številnih primerih; 2,5 dl tople vode (ne vroče kot za čaj)
1/2 (eko) limone
ščep soli
Slana limonada zelo hitro pomaga pri hudem glavobolu, vrtoglavici, tiščanju v prsih, bolečinah v križu, prehladu, nahodu, slabosti in mačku.
Uporabljajmo piransko sol, ki je letno pridelajo približno tisoč ton, bogata pa je z minerali in dobro energijo.
Priprava:
■ V kozarec ožamemo limono. S prsti dodamo ščep soli.
■ Vodo iz pipe odpremo, da se nekoliko izteče, potem pa jo nalijemo v kozarec; voda se med točenjem peni in limonado napolni s kisikom.
izboljšanje
■ Sol nadomestimo s solnim cvetom, ki se hitreje stopi.
■ Limonadi lahko primešamo malo medu in/ali cimeta.
nasveti
■ Ko se slabo počutimo, je prva pomoč zdravilna slana limonada. V kritičnih trenutkih vsako uro 2 do 3 decilitre.
■ Kadar imamo možnost priti do domačih limon brez konzervansov, jih nakupimo in shranimo za nekaj mesecev. Razpolovljene potresemo s soljo in nadenemo v steklene kozarce. Na ta način dobijo povsem nov okus, ki je posledica procesa, med katerim se limonino meso navzame vonja in okusa lupine. Pri uporabi takih limon limonade, seveda, ne solimo.
■ Vsaka sol ni sol. Prečiščena, rafinirana sol vsebuje neustrezno visoko koncentracijo natrijevega klorida, dodatke proti strjevanju in za lepšo barvo.
triki: Iz limone iztisnemo več soka, če ogreto na sobno temperaturo pred ožemanjem nekajkrat povaljamo po delovni površini, pri tem pa nanjo pritiskamo z dlanjo.
pojasnila
Limone v povprečju vsebujejo le 57 % užitne snovi, preostalo so lupina in peške. Sok predstavlja 40 do 50 % sadeža in vsebuje do 8 %citronske kisline, okoli 3% sladkorja in veliko vitaminov, zlasti vitamina C.
opozorila
■ Veliko slabega počutja in bolezni je posledica dolgotrajne dehidracije. V dobri veri pijemo velike količine vode, pri čemer spiramo koristne elektrolite. Nadoknadimo jih s soljo.
zdravilni učinki (domnevni)
■ Slana limonada, ki deluje kot infuzija, zelo hitro pomaga pri hudem glavobolu, vrtoglavici, tiščanju v prsih, bolečinah v križu, prehladu, nahodu, slabosti in mačku, dobro pa podpira zdravljenje kašlja, pljučnice …
■ Cimet in med uvrščamo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna.
■ Mlačna limonada na tešče očisti jetra in ledvice.
Share This