p9earl1p4io95srtyw2laq1jvbp9rj (1).html
Dolga leta je bila sova gozdna starešina. Varuhinja, bi se reklo. Zelo dobro ji je šlo, vendar si je na stara leta želela več časa za nočne polete in dnevne sanjarije. odločila se je, da vpokliče naslednika. Kar takoj se je lotila dela. Poiskala črno tinto, ki jo ima pospravljeno za posebne priložnosti in velik kos papirja. Pomočila svoj krempeljc v tinto in napisala:
“Pomembno! Išče se novi varuh oziroma varuhinja gozda. Za vse kandidate bo zbor to soboto, ko je sonce najvišje na nebu, ob starodavnem hrastu, na jasi sredi gozda. Vaša, Sova”
Je napisala, obesila obvestilo na oglasno desko in se zadovoljno odpravila domov.
Dnevi so hitro tekli, še hitreje se je novica razširila po gozdu. Ko je prišla sobota, je bila gozdna jasa polna, kandidatov je bilo veliko. Srna, Jelen, Medved, Veverica, Volk, Šoja, Vidra in še in še.
“Prosim tišina.” je modra Sova odločno prekinila vznemirjenje in klepetanje.
“Vsak kandidat naj prosim odgovori na vprašanje: Kaj je tvoja največja moč”
Med kandidati je zavela tišina, tudi med opazovalci, ki so popolnoma tiho opazovali in poslušali. Sova pa je sedela na veji hrasta in čakala.
Ostre zaznave, vodstvene sposobnosti, moč, hitrost in še marsikaj je bilo slišati. Same dobre vrline. In ko so že vsi povedali svoje moči je na koncu vrste tiho in sramežljivo stal še nekdo…
“Kaj pa ti tako sramežljivo? Pridi naprej in povej.” je rekla Sova.
Bil je močerad.
“Moja največja moč se skriva v mojem imenu.” je rekel potiho a vseeno dovolj na glas, da je v množici završalo.
Sova ga je pogledala izpod čela, on pa je odgovoril:
MOČ-jE-RAD
Moč je imeti rad. Moja največja moč je imeti rad.
Sova je ganjeno zaploskala. Vse moči so bile nujno potrebne in v resnici v gozdu vsa bitja sodelujejo. Ampak brez dvoma je najboljši varuh tisti, ki ima rad. In tako je tistega dne Močerad postal varuh gozda.
Trenutna situacija za našo Naravo ni najbolj obetavna, a srčno verjamem, da je največja moč imeti rad. Z njo se premika gore in varuje Naravo, da je močnejša od pohlepa. In verjamem, da se bo trud vseh nas, ki imamo radi ta divji zeleni svet, obnesel. Pogumno in srčno naprej. Hvala 🙂
Share This